Pretražite novosti:

Predstavnici Geotermike i Grada na studijskom putovanju u Islandu prikupljali njihova iskustva u korištenju geotermalne energije i dogovarali potencijalnu suradnju

22.05.2023.
Predstavnici Geotermike i Grada na studijskom putovanju u Islandu prikupljali njihova iskustva u korištenju geotermalne energije i dogovarali potencijalnu suradnju
Projektni tim iz Karlovca, u kojem su zaposlenici tvrtke GeotermiKA d.o.o. i Grada Karlovca, u okviru projekta „Korištenje geotermalne energije za potrebe grijanja u Gradu Karlovcu – PREP4KaGT-1“ bili su na petodnevnom studijskom putovanju u Islandu, od 15. do 19. svibnja.
 
Domaćin studijskog posjeta ISOR (Iceland GeoSurvey) organizirao je niz radionica i sastanaka na kojima je predstavljen projekt i aktivnosti koje se provode, održan je i okrugli stol na kojem su sudjelovali predstavnici nekoliko različitih tvrtki i institucija - NTE - North Tech energy, GRO-GTP - Geothermal training program, Verkis - savjetovanje i Islandski klaster obnovljivih izvora energije koji se bave savjetovanjem, istraživanjem, procesima iskorištavanja i modernizacije u području geotermalne energije, te sustavima daljinskog grijanja i potencijalima direktnog korištenja geotermalne energije. Tijekom studijskog putovanja posjetili su jednu od brojnih geotermalnih bušotina na Islandu i geotermalnu elektranu HS Orca, kao i Poljoprivredni institut Islanda koji se bavi korištenjem prirodnih resursa u proizvodnji zdrave hrane.
 
Cilj studijskog posjeta bio je stjecanje dodatnih znanja i iskustava, kao i uspostava potencijalne suradnje s tvrtkama s Islanda, što će dodatno doprinijeti jačanju kapaciteta za upravljanje i promociju obnovljivih izvora energije te stvoriti temelje za nastavak suradnje i buduće zajedničke projekte. Projekt „Korištenje geotermalne energije za potrebe grijanja u Gradu Karlovcu – PREP4KaGT-1  financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora. (EEA) 2014.-2021., uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru programa „Energija i klimatske promjene“.
 
Nositelj projekta je GeotermiKA d.o.o. u partnerstvu s Gradom Karlovcem i ISOR-om s Islanda. Ukupna vrijednost projekta je 754.734,70 eura, dok je udio bespovratnih sredstava 504.268,45 eura. Projekt traje od 24. svibnja 2022. do 24. veljače 2024. godine.