Pretražite novosti:

Pred nama je perspektivna poslovna godina

18.12.2019.
Pred nama je perspektivna poslovna godina
Poslovna očekivanja u 2020. godini bila su tema svečane sjednice Gospodarskog vijeća Županijske komore Karlovac u proširenom sazivu, a predsjednik Županijske komore Karlovac, Zlatko Kuzman najavio je nastavak pozitivnih trendova i u idućoj godini.
– Naši poduzetnici za sljedeću godinu planiraju daljnja zapošljavanja. Od anketiranih, 75 posto poduzetnika izjasnilo se da će primati nove radnike sljedeće godine. Pritom će se 58 posto orijentirati isključivo na domaće radnike, a 17 posto misli da će morati zapošljavati i strane radnike, što je naročito aktualno u graditeljstvu. Mi ćemo sljedeće godine od Europske unije dobiti 19 milijardi kuna za financiranje naših projekata koji su već ugovoreni za iduću godinu, znači bit će potrebno jako puno građevinske operative. Slično planiraju i ugostitelji, a i ostali već imaju velikih problema s radnicima, istaknuo je između ostalog  Kuzman.
Naglasio je kako imamo rekordno nisku nezaposlenost, ali kako ipak još na burzi postoje ljudi koji bi se možda trebali prekvalificirati i dodatno angažirati na poslovima koji nisu strogo u okviru njihovih zanimanja, jer će se iduće godine pružiti prilika i za takve ljude.
Kuzman je najavio i planirani rast plaća u idućoj godini. I Grad Karlovac kontinuirano doprinosi takvom gospodarskom trendu; ulaže u prostorno plansku dokumentaciju i komunalnu infrastrukturu kao glavne preduvjete za razvoj gospodarstva. Istovremeno Grad ima i izravne mjere i poticaje za male poduzetnike jer u tom segmentu gospodarstva u budućnosti postoje najveće mogućnosti rasta i razvoja. Godišnje se izdvoji oko 1,2 milijuna kuna za potpore poduzetnicima i isto toliko za potpore u poljoprivredi. Ulaže u nove prostorne kapacitete za razvoj poduzetništva te je trenutačno najveći projekt namijenjen gospodarstvu Poduzetnička zona Gornje Mekušje koja se financira iz EU sredstava, a u kojoj će po završetku uređenja biti 10 novih komunalno opremljenih parcela namijenjenih poduzetnicima.