Pretražite novosti:

Potres ukazao na potrebe, ali i obaveze održavanja nekretnina

27.01.2021.
Potres ukazao na potrebe, ali i obaveze održavanja nekretnina
U gradsku upravu pristiglo je 1.008 prijava šteta uslijed potresa, dosad su pregledana 249 objekta od strane ovlaštenih inženjera građevine i arhitekture koji su registrirani u Hrvatskom centru za potresno inženjerstvo, a posebnim trakama označeno je 34 opasnih građevina. U službeni državni registar uvedeno je 1.129 prijava jer su neki građani štetu prijavili samo u registar Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo, ali ne i putem PN obrasca po osnovi prirodne nepogode, pa se pozivaju da prijave štetu i putem PN obrasca, na potres@karlovac.hr ili na porti gradske uprave. Od ukupno 249 pregledana objekta 26 je označeno crvenim naljepnicama, 48 žutim i 175 zgrada je označeno zelenim naljepnicama koje označavaju (ne)uporabljivost građevine. Javna vatrogasna postrojba je intervenirala čak 218 puta na objektima, uklanjajući opasne dijelove, a na još 20 je potrebno intervenirat narednih dana.
Sve ove podatke precizno je iznio zamjenik gradonačelnika Ivan Mrzljak koji vodi spomenute aktivnosti, te dodao da se većina opasnih zgrada, od ukupno 34, nalaze uglavnom u zoni A zaštite, odnosno Zvijezdi ili u zoni B zaštićene kulturno povijesne cjeline; Baniji, Dubovcu i Gazi.
U tijeku je ograđivanje četiri objekta i Gajeve ulice, te još 14 građevina narednih tjedan dana. Važno je napomenuti da niti jedna od tih zgrada nije u vlasništvu Grada Karlovac već uglavnom u vlasništvu RH, privatnom ili mješovitom vlasništvu, odnosno privatnom i vlasništvu RH.
- Grad Karlovac nema zakonskih ovlasti uklanjati objekte u tuđem vlasništvu, ali će dostaviti popis Ministarstvu graditeljstva, prostornog uređenja i imovine svih zgrada koje imaju crvenu naljepnicu uz popratnu dokumentaciju i zahtijevati da se te zgrade stave u prioritet za daljnje postupanje. Zahvaljujem svim sugrađanima koji savjesno i odgovorno održavaju svoje nekretnine, jer se sada pokazalo da nijedna takva zgrada nije značajnije oštećena. Također, pohvala i svim vlasnicima koji su odmah nakon potresa prionuli zaštiti svojih zgrada i uklanjanju opasnih dijeova kao što je primjerice privatna zgrada u Draškovićevoj 8, zgrada u vlasništvu RH u Haulikovoj 1, ili zgrada koju je Karlovačka županija zaštitila u Šimunićevoj 7.
Grad Karlovac podsjeća i naglašava da su svi vlasnici čija je imovina pretrpjela oštećenja u potresu po zakonu dužni ukloniti opasne dijelove, odnosno da su odgovorni za svaku moguću ugrozu sigurnosti građana.
- Želim naglasiti da će Grad Karlovac uskoro predstaviti Program mjera koje će potaknuti i ohrabriti vlasnike nekretnina, naročito u zonama zaštite, da obnove i održavaju svojie objekte, istaknuo je između ostalog Ivan Mrzljak te podsjetio na postojeće olakšice za stanovnike Zvijezde kao i na vrlo skoro raspisivanje još jednog ciklusa natječaja za raspodjelu sredstava spomeničke rente kako bi se i na taj načibn pomogla obnova i održavanje objekata.