Pretražite novosti:

Poljoprivrednici spremni za natječaj

18.09.2020.
Poljoprivrednici spremni za natječaj
Kako se uspješno prijaviti na natječaj za zakup ili prodaju poljoprivrednog zemljišta odgovoreno je na radionici održanoj danas u Velikoj vijećnici. Grad Karlovac je prošle godine u travnju od Ministarstva poljoprivrede ishodio suglasnost za program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države. Time su ispunjeni zakonski uvjeti da Grad raspiše natječaj za zakup i za prodaju poljoprivrednog zemljišta.
– Danas smo ovdje jer bi htjeli svim zainteresiranim poljoprivrednicima, OPG-ovcima i fizičkim osobama dati upute na koji način se najbolje pripremiti za predaju svojih ponuda na javni natječaj za zakup i prodaju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske. Na natječaju će biti više od 60 hektara poljoprivrednog zemljišta za zakup, a 13,3 hektara zemljišta za prodaju, istaknula je pročelnica Peris i dodala da su u Gradu zadovoljni interesom poljoprivrednika, odnosno mladih ljudi koji se žele baviti poljoprivrednom proizvodnjom, a koji nemaju primarno svoje zemljište na kojem bi obavljali svoju djelatnost. Sad imaju mogućnost svoju egzistenciju osigurati kroz zakup na 25 godina ili kupnjom poljoprivrednog zemljišta koje je vlasništvo Republike Hrvatske.  
Na radionici je pojašnjeno koje se zakonske procedure moraju poštivati, koja se dokumentacija prilaže javnom natječaju i koja je procedura, kako ne bi bilo pogreške prilikom prijave na natječaj.
Okupljene poljoprivrednike pozdravio ije i gradonačelnik Damir Mandić, koji je uvodno kazao da je ovo velika prilika.
– Osim prihoda za Grad, koji neće biti prevelik, puno veća vrijednost je da se napokon mogu regulirati odnosi i početi razvijati. Kao gradonačelnik, ali i osobno, ljudski žlim da svi uspijete pronaći svoj interes i da preko zakupa, odnosno kupovine poljoprivrednih parcela razvijate svoju poljoprivrednu proizvodnju. Zadnjih šest mjeseci je pokazalo da vlastita proizvodnja sigurno garantira preživljavanje u financijskom smislu i doslovnom da imamo što jesti. Treba koristiti sve prilike koje će nam se otvarati u narednom razdoblju. Očito je da Hrvatska treba prepoznati sve one koji su spremni ulagati u razvoj poljoprivrede pa i kupnjom, ili zakupom poljoprivrednog zemljišta i Hrvatska im to treba omogućiti, poručio je Mandić.