Pretražite novosti:

Održane završne konferencije ITU projekata obnove i revitalizacije kultnog karlovačkog kina: Edison je dobio pravo na novo stoljeće u Karlovcu

21.09.2023.
Održane završne konferencije ITU projekata obnove i revitalizacije kultnog karlovačkog kina: Edison je dobio pravo na novo stoljeće u Karlovcu
Edison je dobio pravo na novo stoljeće u Karlovcu! Rečeno je to  danas na „najemotivnijoj završnoj konferenciji nekog projekta“, kakvom su je ocijenili predstavnici državnih institucija, ali i doživjeli svi prisutni u obnovljenom kultnom Kinu Edison.

U stvari, riječ je o završnim konferencijama dvaju ITU projekata „ITU - Obnova brownfield investicije nekadašnjeg kina Edison” i “ITU - Revitalizacija kulturne baštine u funkciji pokretanja integriranih turističkih programa u gradu Karlovcu”, zahvaljujući kojima je rekonstruirano i moderno opremljeno najpoznatije karlovačko kino, inače drugo namjenski građeno kino u Hrvatskoj, u Perivoju izgrađeno 1920., zaštićeno kulturno dobro. Projekti su sufinancirani iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i Kohezija 2014 – 2020., a ukupna vrijednost investicija je više od šest milijuna eura, uz sufinanciranje iz EU od 85 posto.

Projekte, od ideje do realizacije, u nekoliko minuta sažele su voditeljica projekata Marina Grčić i koordinatorica projekata Kristina Benko, te kratak video, dok je u ime partnera na projektu: Turističke zajednice Karlovca, Zorin doma i Kinokluba Karlovac govorila Tamara Perković, predsjednica Kluba.

Zahvalivši svima koji su sudjelovali u ovim projektima i uložili puno truda, znanja, volje i upornosti, gradonačelnik Damir Mandić prisjetio se kako su neki bili vrlo skeptični i slali poruke da je obnova Edisona nemoguća. Karlovac se, naime, u ITU mehanizam uključio najkasnije od ostalih gradova u Hrvatskoj, nakon što oni nisu iskoristili novac koji je bio na raspolaganju, te u samo dvije godine dokazao da je sve moguće.
Bez EU novca Karlovac bi još dugo čekao ne samo na obnovu Edisona, nego i mnogih drugih zgrada i infrastrukture, no odlučio se na realizaciju EU projekata koje prati i svojim novcem, odnosno, kreditnim zaduženjem.
- Živimo povijesno vrijeme obnova, a bez europskog novca to ne bi bilo moguće. Neka ova obnova bude poticaj za ono što slijedi; Edison stavljamo sa strane, imamo još drugog posla. Nadam se da ćemo za godinu i pol ili dvije obnoviti Hrvatski dom. Ako smo obnovom Edisona vratili Karlovčane u djetinjstvo, obnovom Hrvatskog doma ćemo ih vratiti u mladost! Edison nije samo kino, ova ustanova će ispred sebe imati puno prostora za različite aktivnosti i vjerujem da će svojim radom pridonijeti i elementu održivosti. Posebno se radujem što će neka nova djeca, neki novi mladi, stvarati sjećanja kao što su to radili mnogi prije njih, izjavio je gradonačelnik Damir Mandić.

Županica Martina Furdek Hajdin podsjetila je da je Grad derutnu zgradu kina kupio 2016., a uvjerena je da će djelovati na radost građana, ali i stručnjaka koji se bave filmskom i drugom scenskom industrijom, odnosno, kulturom, te poručila da je „sve moguće kada se ujedini znanje, kada se ima dovoljno energije i motivacije i kada se voli grad u kojem se živi“.

- Današnji dan će ostati upisan zlatnim slovima u ljetopis grada Karlovca jer imamo izvrstan primjer gdje je jedna građevina i jedna djelatnost, započeta još daleke 1920. godine dobila novi život kroz obnovu. Posebice nas raduje jer je riječ o pojedinačno zaštićenom kulturnom dobru u karlovačkoj staroj gradskoj jezgri, a istodobno obnavlja se i djelatnost novim tehnologijama - to je prvo VR kino u Hrvatskoj. Iznimno smo sretni što se ovakav projekt realizirao koristeći europska sredstva, vlastitu pamet i energiju, rekao je Ivica Poljičak, državni tajnik Ministarstva kulture i medija.

Spomenka Đurić, državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, rekla je da je Karlovac bio predvodnik u korištenju EU sredstava u razdoblju 2014-2020, a sigurna je je da će tako biti i u onom do 2027. jer u Ministarstvu znaju s kim rade.  Sredstvima iz ITU mehanizma, podsjetimo, poduprti su projekti Nikola Tesla Experience Center, Kino Edison i obnova vrelovoda.  
Državna tajnica podsjetila je da se Karlovac sa zakašnjenjem uključio u ITU, ali željom, voljem i znanjem sve to nadoknadio i uspio.
- Ovdje je bio donedavno zapušten prostor, sada je uljepšao Karlovac onako kako zaslužuje. Karlovac je trebao i dobio kino! Čestitam na onom što radite jer Karlovac dokazuje da je moguće čak i poslije Aquatike napraviti nešto bolje, da je moguće dovesti i Teslu i Edison u grad. Ne postoje prepreke, nebo vam je u Karlovcu granica, zaključila je Spomenka Đurić, ispričavši da je Edison i kino njene mladosti.

Dragan Jelić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, na panelu je, između ostalog, pojasnio na koji način se kontroliraju EU projekti, te rekao da ovi za Edison nisu imali niti jednu primjedbu.