Pretražite novosti:

Obnovljena OŠ Braća Seljan, slijede još ambiciozniji zahvati

16.09.2020.
Obnovljena OŠ Braća Seljan, slijede još ambiciozniji zahvati
Energetski je obnovljena zgrade Osnovne škole Braća Seljan u vrijednosti 2,7  milijuna kuna. Projekt je sufinancirala EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj s 1,5 milijun kuna, ukupna vrijednost prihvatljivih troškova je 2,4 milijuna kuna, a značajna sredstva osigurao je i Grad Karlovac. Kako je istaknuo voditelj projekta, Robert Vodopić, ova završna konferencija je ujedno deseta jubilarna jer je u zadnje tri godine Grad Karlovac obnovljeno čak deset javnih zgrada. Na OŠ Braća Seljan izvedena je toplinska zaštita vanjskih zidova i stropa, zamijenjen je dio dotrajale vanjske stolarije energetski učinkovitijom, zamijenjena su postojeća rasvjetna tijela led žaruljama i postavljeni su termostatski radijatorski ventili. Energetska obnova unaprijedila je energetski razred objekta s D na B kategoriju, smanjena je emisija CO2 za 70-ak posto na godišnjoj razini i postignuto je godišnje smanjenje toplinske energije za grijanje od 146.545 kWh/god. Uređenjem objekta škola je dobila i 1.100 kvadratnih metara dodatnog prostora, energetska obnova omogućit će bolju kvalitetu rada, podignuti pedagoški standard i omogućiti jednosmjenski rad. Gradonačelnik Damir Mandić rekao je kako ukupna vrijednost radova na navedenih deset objekata iznosi nešto više od 38 milijuna kuna, od čega je 16 milijuna kuna europskog novca, sedam milijuna kuna je od Ministarstva regionalnog razvoja, a ostalo su sredstva Gradskog proračuna.
- Dobili smo na raspolaganje dosta prostora kojega možemo ponuditi, odnosno dodijeliti javnim ustanovama, odnosno udrugama kojima taj prostor treba. Mogu najaviti da ćemo 22. rujna na Gradskom vijeću donijeti novu odluku za davanje u najam prostora u vlasništvu Grada Karlovca, a u ovoj zgradi najvjerojatnije smjestiti dio Glazbene škole Karlovac koja će na 2. katu održavati nastavu. I karlovački tamburaši će napokon dobiti prostor za rad, a preostali dio će biti ponuđen udrugama, naglasio je Mandić.
Grad Karlovac je od 2017. godine do danas proveo 25 raznih EU projekata u ukupnoj vrijednosti od 101 milijun kuna, od čega je 70 milijuna kuna europskog novca, a preostali iz proračuna Grada i Ministarstva regionalnog razvoja.
Gradonačelnik je najavio i projekt Ženske grupe Korak Karlovac i Grada Karlovca. Naime, Grad Karlovac je kupio nekretninu i Ženska grupa Korak će se javiti na natječaj uređenja svoje nove kuće za zlostavljane žene i obitelji. Projekt je vrijedan gotovo 15 milijuna kuna će biti gotovo u cijelosti sufinanciran europskim novcem. Pripremljena je i projektna dokumentacija obnove Sokolskog doma, male zgrade Gradske uprave i dijela zgrade Javno vatrogasne postrojbe, a u planu je i obnova Sportske dvorane Mladost vrijedna čak dvadesetak milijuna kuna. Ambiciozni projekti su pred nama.