Pretražite novosti:

Obilazak uzornih seoskih gospodarstava Antolović i Kapučija

08.08.2019.
Obilazak uzornih seoskih gospodarstava Antolović i Kapučija
Slavko Kapučija i Dragutin Antolović iz Šišljavića bave se stočarstvom i korisnici su poljoprivrednih potpora Grada Karlovca, a danas su njihova gospodarstva posjetili zamjenik gradonačelnika Ivan Mrzljak i privremena pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam, Andrea Vrbanek.
Slavko Kapučija trenutno ima dvanaest krava, a mlijeko prodaje redovito Vindiji. Korisnik je financijske potpore za nabavu mehanizacije, a Grad Karlovac osim toga subvencionira umjetno osjemenjivanje i repromaterijal za baliranje što se prijavljuje tijekom cijele godine. Na imanju dugogodišnjeg poljoprivrednika Dragutina Antolovića, uz pomoć potpora nabavljena je također mehanizacija; roto brane i sakupljač sijena.
Privremena pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam, Andrea Vrbanek naglasila je kako cilj ovih mjera nije samo poticanje poljoprivrede, nego i ostanak stanovništva na ruralnom prostoru. Ove godine Grad je za Program poticanja poljoprivrede osigurao 1,838 milijuna kuna, od ćega na primarnu poljoprivrednu proizvodnju odlazi 1,6 milijuna kuna. Najviše korištena mjera je potpora za nabavu mehanizacije.
- Htjeli smo i na terenu vidjeti koji je značaj naših poticaja koje svake godine kroz programe pokušamo formirati da potaknemo i zadržimo poljoprivrednu proizvodnju na našem području. Došli smo kod dva stvarno uzorna poljoprivrednika s uzornim gospodarstvima. Nije to velika proizvodnja, ali je jako značajna za naše ruralno područje, da se na njemu ljudi zadrže, da se naše oranice koriste bilo za stočarsku proizvodnju, ili ratarstvo, istaknuo je Ivan Mrzljak.

Naglasio je i kako su im ovakvi primjeri i iskustva putokaz za formiranje programa za iduću godinu. (sl)

Foto: (sl)