Pretražite novosti:

Novi vrtić Mahično počeo s radom

02.09.2020.
Novi vrtić Mahično počeo s radom
Danas je simbolično otvoren novi dječji vrtić Mahično konferencijom za novinare uz minimalan broj sudionika kako bi se sačuvalo zdravlje djece i osoblja u vrtiću. Projekt Dječji vrtić i jaslice za dječji osmijeh sufinanciran je iz Europskog fonda za ruralni razvoj (Programa Ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014 – 2020, Operacija 7.4.1.) kako bi se pokrenule i poboljšale lokalne temeljne usluge za ruralno stanovništvo, u našem slučaju dječji vrtić. Jer, specifični cilj projekta bilo je unapređenje kvalitete brige za djecu predškolske dobi na sjevernom dijelu ruralnog područja Grada Karlovca izgradnjom novog dječjeg vrtića u naselju Mahično čime se ostvaruju uvjeti za ostanak stanovnika na ruralnom području i poboljšanje demografske strukture.
• uređeno je 1.828 m2 površine sukladno ''Državnom pedagoškom standardu predškolskog odgoja i naobrazbe''
• opremljeno je 565 m2 prostora za dvije jasličke i jednu vrtićku grupu djece
• otvoreno je šest radnih mjesta
• vrtić i jaslice pohađa 46 djece iz naselja Mahično, Tuškani, Zagraj, Vukoder, Priselci, Zadobarje i Vodostaj
Gradonačelnik Damir Mandić zahvalio je svima koji su bili angažirani na ovom projektu.
- Ovo je prvi objekt vrtićke namjene kojeg smo u cijelosti aplicirali i za njega dobili novac iz EU fondova. Već sada  intenzivno razmišljamo o još jednom vrtićkom objektu koji bi onda zadovoljio sve naše potrebe za smještajem djece u vrtićima. Grad Karlovac je od 2012. godine do danas uložio oko sto milijuna kuna u obnovu svih karlovačkih vritića. Da to tada nije pokrenuto imali bi danas puno više problema jer su objekti bili neuvjetni. Za ovaj kraj, novi vrtić je važan i vjerujem da će Mahično narednih godina maksimalno iskoristiti činjenicu da imaju vrtić u centru mjesta, kazao je gradonačelnik Mandić, a državni tajnik Majdak čestitao Gradu na realizaciji projekta vezanog uz ruralne sredine, posebice stoga što doprinosi opstanak ruralnog stanovništva.
- Samo na ovaj način; spregom državnih institucija, javnih institucija, regionalne i lokalne samouprave možemo i moramo i dalje nastaviti realizirati naše projekte kako bi doprinijeli ne samo razvoju gospodarstva i  dodatnog zapošljavanja u ruralnim sredinama, već i demografskoj obnovi u tim područjima, poručio je državni tajnik.
Iznos sufinanciranja je  3.812.959,02 HRK iz sredstava EU (68%) i 672.875,12 HRK (12%) nacionalna sredstva.
Konferenciji za novinare prisustvovale su i zamjenice župana Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin i Vesna Hajsan Dolinar, ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić, zamjenik gradonačelnika Ivanom Mrzljakom, ravnateljice karlovačkih vrtića te drugi suradnici na ovom projektu.