Pretražite novosti:

Nastavljaju se radovi na aktivnostima zamjene vrelovodnih cijevi i ventilskih okana

29.05.2023.
Nastavljaju se radovi na aktivnostima zamjene vrelovodnih cijevi i ventilskih okana
Na lokaciji pored Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ održan je javni posjet gradilištu s ciljem jačanja vidljivosti aktivnosti i rezultata EU projekta „Revitalizacija vrelovodne mreže u gradu Karlovcu“ kroz sudjelovanje uključenih dionika i medija.
Svima prisutnima prezentiran je nastavak radova na aktivnostima zamjene vrelovodnih cijevi i ventilskih okana unutar Grupe 3 ugovorenih radova, ali i koji su daljnji planovi te kada se očekuje završetak radova. Radove u ovom dijelu izvodi Zajednica ponuditelja: ZG Marine d.o.o., BK Montaža d.o.o. i Zagreb montaža d.o.o.
„Nakon što je Gradska toplana završila sezonu grijanja 2. svibnja, izvođači radova su odmah prionuli na posao i radovi se zasada odvijaju bez nekih većih problema. U ovoj godini smo, za razliku od prethodne, uspjeli posložiti da je sav materijal već nabavljen i nadamo se da će do kraja godine, kada je predviđen rok za završetak projekta, radovi i biti gotovi. Stvorit će se tehnički preduvjeti za nesmetan nastavak isporuke toplinske energije za što je Gradska toplana i zadužena. Provedbom ovog projekta stvara se mogućnost da se uvede energija iz obnovljivih izvora energije u centralni toplinski sustav.“, izjavio je direktor Gradske toplane, Zdravko Eremić.
Radovi se odvijaju van sezone grijanja, odnosno u ljetnim mjesecima, jer se u pravilu zamjenjuju dotrajale cijevi sa novima, a glavnina radova će biti gotova prije početka sezone grijanja.
„U prošloj godini je izvedeno oko 25% radova iz razloga što smo imali određene probleme vezane uz dobavljačke lance, pa neke materijale nismo uspjeli pravovremeno dobiti. U proteklih mjesec dana pa do danas ukupno je izvedeno otprilike 4 kilometara iskopa, što predstavlja trećinu od ukupno dogovorenog. Zavareno je nešto manje od 3 kilometara cjevovoda što predstavlja jednu petinu od ukupnih 15 kilometara koliko je ugovoreno na dva projekta. Radovi se trenutno najviše izvode u gradskim četvrtima Luščić i Grabrik. Na gradilištu radove izvodi nešto više od stotinjak zaposlenih i nadamo se da neće biti nekih nepredviđenih problema koji bi mogli usporiti ili dodatno otežati radove“, izjavio je predstavnik izvođača radova, Zdenko Bojić.
Zbog dotrajalosti vrelovodne mreže dolazi do znatnih financijskih i materijalnih gubitaka te negativnog utjecaja na ravnomjernu i pravodobnu isporuku toplinske energije krajnjim kupcima, stoga će se ovim projektom osigurati pouzdanost i sigurnost isporuke toplinske energije uz smanjenje gubitaka u distribuciji te će se stvoriti preduvjeti za noćno grijanje.
„Kada govorimo o grijanju u gradu Karlovcu, projekt Revitalizacija vrelovodne mreže je projekt za
sljedećih 50 godina. Predstavlja nužan preduvjet da uopće možemo danas/sutra bilo što poduzimati po pitanju obnovljivih izvora energije. Osam tisuća kućanstava se grije na Gradsku toplanu u ovom dijelu užeg centra grada, a završetkom projekta dobit će sigurnost za grijanje narednih desetljeća. Molim sve građane za razumijevanje, strpljenje i podršku pri realizaciji projekta. Prošli tjedan smo poslali zamolbu na sve škole kojom molimo roditelje da upozore djecu da se ne približavaju gradilištima i radovima te da poštuju prometnu regulaciju. Isto molimo i sve građane.“, izjavio je gradonačelnik grada Karlovca, Damir Mandić.
Tijekom 2022. godine obnovljeno je 5.663 metara trase vrelovoda, a kako bi se uspješno završio projekt i kako bi ogrjevna sezona u 2023. godini mogla početi, potrebno je ovoga ljeta obnoviti još 9.921 metar trase vrelovoda.
Ovaj društveno koristan projekt usmjeren je na korištenje obnovljivih izvora energije, a njegovom provedbom gubici topline u distribuciji toplinske energije bit će smanjeni s trenutnih 15% na manje od 8%.

Projekt „Revitalizacija vrelovodne mreže u gradu Karlovcu“ sufinancira se sredstvima Europske unije. Procijenjena vrijednost projekta iznosi 133.872.862,00 HRK/17.767.982,22 EUR od čega su prihvatljivi troškovi 128.222.862,00 HRK/17.018.098,35 EUR, a od kojih se 103.585.047,02 HRK/13.748.098,35 EUR financira bespovratnim sredstvima iz EU fondova.