Pretražite novosti:

Nastavljaju se aktivnosti na odvajanju i prikupljanju otpada

15.07.2020.
Nastavljaju se aktivnosti na odvajanju i prikupljanju otpada
Grad Karlovac u suradnji s tvrtkom Čistoća nastavlja s daljnjim razvojem sustava gospodarenja otpadom postavljajući 500 spremnika za odvojeno prikupljanje papira i kartona, te plastike. Spremnici su nabavljeni u sklopu  EU projekta nabave spremnika za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada.
Nakon postavljanja 80 spremnika za staklo i ovih 500 spremnika u narednom razdoblju očekuje se i isporuka preostalih 22.100 spremnika, od čega 10.500 za papir i karton, 10.500 za plastiku i 1.100 komada za bio otpad koji će biti raspoređeni svim korisnicima; od pojedinačnog do kolektivnog stanovanja. Cilj je povećati količinu odvojenog prikupljenog tako da svaki građanin na svom kućnom pragu može odvajati papir i plastiku od miješanog komunalnog otpada. Želja nam je da što više zgrada ima spremnike u smetlarnicima, izjavio je direktor Čistoće Tomislav Polić.
- Nakon što višestambene zgrade dobiju svoje velike spremnike, spremnike će dobiti i obiteljska kućanstva. Važno je imati na umu da tvrtka Čistoća za svu prikupljenu plastiku plaća zbrinjavanje ovlaštenim tvrtkama tako da percepcija da se od toga može nešto uprihoditi, nažalost danas ne stoji, kazao je gradonačelnik Mandić.
Zbrinjavanje se plaća i za prikupljeni tekstil, a djelomično i za papir.
- Ove godine imali smo u planu na devet lokacija u gradu napraviti podzemne spremnike kod višestambenih zgrada, no s obzirom na koronu i probleme s punjenjem proračuna, morali smo od toga odustati, ali sigurno ćemo to nastaviti. Ovim putem pozvao bih sve koji žive u višestambenim zgradama da zajedno s Čistoćom traže i pronađu najoptimalnija i najadekvatnija rješenja da imaju svoje spremnike pod kontrolom. Gradska uprava, Inkasator i Čistoća su u stalnoj komunikaciji i za svaku zgradu tražimo posebno rješenje, rekao je gradonačelnik.
Cijena odvoza otpada u Karlovcu neće se mijenjati sve dok ne bude donesena nova Uredba. Inače, zadnje smanjivanje cijene odvoza otpada u Karlovcu bilo je još 2013. godine. Prošle godine prikupljeno je 12.560 tona miješanog komunalnog otpada, a godinu prije 1.200 tona više.