Pretražite novosti:

Medalja Grada Karlovca za Karmen Stišćak

23.12.2020.
Medalja Grada Karlovca za Karmen Stišćak
Na prijedlog KUD-a „Mostanje“, gradonačelnik Damir Mandić dodijelio je danas Medalju Grada Karlovca Karmen Stišćak, umjetničkoj voditeljici KUD-a.
Kulturno umjetničko društvo „Mostanje“ ove godine slavi svoj 30-ti rođendan, te je ovo priznanje tek mali znak zahvalnosti za sve što Karmen Stiščak i članovi društva čine za svoje Mostanje i čuvanje kulture baštine karlovačkog kraja. Po osnutku KUD-a „Mostanje“ 1990. godine, kao jedna od osnivača društva, Karmen se aktivno uključila u rad udruge te u sva terenska istraživanja koja su bila nužna za adekvatno djelovanje i reprezentativan rad društva. Od osnutka djeluje isprva kao član, zatim kao asistent tadašnjem voditelju Tomi Beniću. Svo slobodno vrijeme ulaže u rekonstrukcije narodnih nošnji, prikupljanje originalnih primjeraka, kao i razna terenska snimanja, razgovore i intervjue sa starijim mještanima koje pažljivo zapisuje i čuva.
Prema riječima voditeljice KUD-a „Mostanje“ Dubravke Vlašić, ono što Karmen izdvaja iz mnoštva folklornih voditelja jest briga i njegovanje izvornog folklora i predstavljanje tradicije upravo onako kakva je u svom originalu – prekrasna, bogata, ponekad teška, ali neprocjenjive vrijednosti.
Ovladati poviješću kroz tragove koji nisu nigdje zapisani dugotrajan je i mukotrpan posao koji je Karmen savršeno odradila i u svih 30 godina otkrila gotovo sve što je moglo ostati zaboravljeno. Kada se na takav rad doda još i upravljačka sposobnost pojedinca, tada je uspjeh i zadovoljstvo zajamčeno. Karmen je dokazala da požrtvovnim radom iza nas ipak nešto ostaje, da se upornost isplati i da cjeloživotno učenje uvijek rezultira nečim lijepim za sve. Mi smo i više nego zadovoljni ovime što radimo i što jesmo. Više smo nego zadovoljni umjetničkom voditeljicom i njenim nesebičnim zalaganjem, istaknula je predsjednica Dubravka Vlašić obrazlažući prijedlog KUD-a da se Medalja dodijeli njihovoj voditeljici. Gradonačelnik Damir Mandić je naglasio kako mu je posebno zadovoljstvo i čast dodijeliti ovu Medalju, te istaknuo kako su kulturno umjetnička društva posebna vrijednost kulturnog amaterizma grada Karlovca.
Svi zajedno udruženim snagama i naporima čuvamo našu baštinu i ostavštinu naših starih. U kulturnom amaterizmu dosta je entuzijazma i ovim priznanjem taj entuzijazam posebno ističemo, naglasio je gradonačelnik. Vidno dirnuta Karmen Stišćak se zahvalila i svojim prijateljima i gradonačelniku što su prepoznali entuzijazam i ljubav prema Mostanju koji KUD drži na okupu. Svoju nošnju s ponosom nosimo, s ponosom pronosimo ime našeg Mostanja i grada Karlovca gdje god se pojavimo. Hvala svim mojim kolegama jer je ovo zahvala i za sav njihov trud. Što sve rade u Mostanju bit će prikazano u monografiji i svim iznenađenjima koje pripremaju, a koje ćemo moći vidjeti čim okolnosti dozvole.