Pretražite novosti:

Kužni pil demontiran i pohranjen, na svoje mjesto vraća se restauriran, i to nakon obnove Trg bana Jelačića

01.08.2023.
Kužni pil demontiran i pohranjen, na svoje mjesto vraća se restauriran, i to nakon obnove Trg bana Jelačića
Kužni pil, oštećen u potresu 2020., zbog opasnosti od daljnjih oštećenja budući se nalazi u neposrednoj blizini gradilišta, bit će demontiran i pohranjen, potom restauriran, a na svoje mjesto vraćen nakon što završi obnova Trga bana Josipa Jelačića i Zvijezde.

Najavljeno je to na današnjoj konferenciji za novinare, u neposrednoj blizini Zavjetnog kipa Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, kopiji koju je 2002. izradio Hrvatski restauratorski zavod po narudžbi Grada Karlovca, a prema originalu Francesca Robbe iz 17. stoljeća, vlasništvu Franjevačkog samostana, pohranjenom u njihovom muzeju.
- Skulptura će biti privremeno smještena na posebnu lokaciju i vratit će se nakon uređenja Trga bana Jelačića, dakako, restaurirana i uređena.  Danas se uklanjaju skulptura Madone i stup na kojem je, dok će baza ovdje ostati zaštićena, najavila je Irena Šegavić Čulig, voditeljica Odjela za kulturu, tehničku kulturu, sport i mlade Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

Cjelokupni proces odvija se pod nadzorom nadležnog Konzervatorskog odjela u Karlovcu, a konzervatorica Jelena Mužar Smenderovac podsjetila je da je Kužni pil postavljen 1691. godine kao zavjet Karlovčana i zaštitu protiv epidemije kuge koja je tada harala gradom.
- Na njemu su izvođeni radovi 1730., zatim 1906., a posljednji put je restauriran između 1998. i 2002. Od originalne skulpture, na Trgu su ostali baza, stup i kapitel, a skulptura je replika iz 2002. izgrađena od izvornog materijala, objasnila je Jelena Mužar Smenderovac.

Sredstva za izradu elaborata i demontažu i privremeno izmiještanje skulpture, uz licencirani nadzor restauratora-kipara Gradu Karlovcu je dodijelila Karlovačka županija putem Javnog poziva za sufinanciranje troškova saniranja šteta nastalih potresom na području Karlovačke županije. Po riječima gradonačelnika Damira Mandića, radi se o gotovo 300.000 kuna, odnosno, više od 38.000 eura.
- Neka ovo uklanjanje Kužnog pila bude prvi koračić u obnovi Trga bana Josipa Jelačića. Imamo građevinsku dozvolu za to, konzervatorske uvjete za obnovu i rekonstrukciju Trga, svu dokumentaciju smo pripremili. To će biti sufinancirano iz sljedećeg ITU poziva. Vezano za Zvijezdu, osim obnove Trga će biti građena i obilaznica Zvijezde. Očekujem da će to biti kad završe ovi silni radovi. Projekt ćemo dati u javno savjetovanje, na uvid javnosti, da vidi kako bi to danas-sutra trebalo izgledati jer izgleda  da će doći do popriličnih promjena na trgu. Na raspolaganju smo svima koji žele ulagati, staviti u funkciju Veliku vojarnu. Svjesni smo da sami, iz gradskog proračuna, to ne možemo. Stoga poruka svima koji žele surađivati s nama: Javite se, poručio je gradonačelnik Mandić.