Pretražite novosti:

Konstituirano Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Karlovca: Prva tema sigurnost djece u prometu, u školama edukacija o upravljanju biciklima

07.09.2023.
Konstituirano Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Karlovca: Prva tema sigurnost djece u prometu, u školama edukacija o upravljanju biciklima
U osam mjeseci ove godine na području PU karlovačke manje je prometnih nesreća, smrtno stradalih i ozlijeđenih osoba nego u istom periodu lani, dok je broj nastradale djece jednak, 9, ali ove godine niti jedno nije zadobilo teške tjelesne ozljede. U prometnim nesrećama djeca su u šest slučajeva stradala kao putnici u vozilima, a u tri kao vozači bicikla. Rečeno je to na današnjoj konstituirajućoj sjednici Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Karlovca.
 
Jedanaesteročlano Vijeće, kojem je na čelu gradonačelnik Damir Mandić, a njegov zamjenik Dražen Lauš, načelnik Policijske postaje Karlovac s ispostavom Vojnić, izabrali su gradski vijećnici, a ono je rad počelo raspravom o sigurnosti djece u prometu.

Davor Boljkovac, načelnik Postaje prometne policije Karlovac, između ostalog, podsjetio je na tradicionalnu akciju policije Poštujte naše znakove, potvrdio da će policija i dalje obilaziti prometnice, pogotovo u blizini škola i nadzirati brzinu, te autobuse koji prevoze učenike. Preventivno će djelovati na roditeljskim sastancima u školama, a osnovnoškolce o ponašanju u prometu poučavati zanimljivim učilicama. Želja im je, u suradnji s HAK-om, organizirati polaganje ispita za vožnju bicikla za učenike 4. i 5. razreda.
 
Vijeće će, prihvatili su članovi prijedlog Damira Mandića, uputiti preporuku školama da se uključe u tu akciju kako bi učenicima, naravno, koji to žele, bila omogućena edukacija o vožnji bicikla i polaganje ispita. Na školama je da u planovima predvide okvirne termine koje im odgovaraju.
- Imamo sigurno 50-ak zahtjeva za postavljanje uspornika prometa ili „ležećih policajaca“ sa Zborova građana. Naravno da ne možemo postaviti na sva ta mjesta, svjesni smo i da oni nisu idealno rješenje, ali mislim da bismo ih na lokacije na kojima je to mogući trebali staviti zbog sigurnosti; ne daj Bože da se nešto dogodi, kazao je D. Mandić i podsjetio da,  zajedno s Hrvatskim cestama jer su te prometnice u njihovoj nadležnosti, slijedi postavljanje kamera za snimanje prometa kako bi se i na taj način povećala sigurnost na cestama u Karlovcu.
 
Na sljedećoj sjednici jedna od tema o kojima će Vijeće raspravljati će biti kriminalitet droga.