Pretražite novosti:

Ključan dokument za nastavak ITU mehanizma na Urbanom području Karlovac

13.11.2020.
Ključan dokument za nastavak ITU mehanizma na Urbanom području Karlovac
Partnersko vijeće Većeg urbanog područja Karlovac danas je elektronskim putem održalo treću sjednicu Vijeća kojom je predsjedao gradonačelnik Damir Mandić, a sudjelovali su predstavnici javnog, privatnog i civilnog sektora tri grada iz urbanog područja - Karlovca, Ozlja i Duge Rese, te predstavnici Karlovačke županije. Na sjednici Vijeća su predstavljena tri važna dokumenta za urbano područje Karlovac i dosadašnja provedba ITU mehanizma na urbanom području Karlovac.
Jedan od dokumenata je Odluka o odabiru urbanog područja Karlovca kao područja za provedbu ITU mehanizma u financijskom razdoblju 2014.-2020. koju je donijelo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije 8. travnja ove godine, i kojom se Grad Karlovac zajedno s gradovima Ozljem i Dugom Resom utvrđuje područjem za provedbu ITU mehanizma i ima mogućnost korištenja ovog mehanizma u okviru pet specifičnih ciljeva Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija” u financijskom razdoblju 2014.-2020. Možemo reći da je Karlovac postao osmo urbano područje u Republici Hrvatskoj koje je dobilo mogućnost korištenja ovog mehanizma za urbani razvoj.
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je s Gradom Karlovcem kao gradom središtem urbanog područja 24. lipnja ove godine potpisalo Sporazum o obavljanju delegiranih i s njima povezanih zadaća i aktivnosti u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija” za financijsko razdoblje  2014.-2020. kojim je utvrđen način suradnje Ministarstva i Grada Karlovca u obavljanju aktivnosti koje se odnose na ITU mehanizam te međusobne obveze i odgovornosti.
Ključan dokument za daljnji nastavak ITU mehanizma na urbanom području Karlovac je Sporazum o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija” u financijskom razdoblju  2014.-2020. kojim se urbanom području Karlovac dodjeljuje ukupna alokacija bespovratnih sredstava po pet ITU specifičnih ciljeva u iznosu od 156.744.411,46 HRK. Nacrt Sporazuma s prilozima predstavljen je članovima i članicama Partnerskog vijeća na današnjoj sjednici te je Vijeće jednoglasno podržalo ovaj ključni dokument. Slijedi njegovo usvajanje na sjednici Gradskog vijeća Grada Karlovca 24. studenog ove godine, a potpisivanje Sporazuma u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u Zagrebu predviđeno je za 27. studenog ove godine. Sporazum će zajednički potpisati ministrica Nataša Tramišak i gradonačelnik Damir Mandić.