Pretražite novosti:

Karlovačkim poljoprivrednicima na raspolaganju 132.000 eura, za ruralni razvoj još 22.560 – Grad zahtjeve za potporama prima od petka

08.03.2023.
Karlovačkim poljoprivrednicima na raspolaganju 132.000 eura, za ruralni razvoj još 22.560 – Grad zahtjeve za potporama prima od petka
- I potpore za poljoprivredu i ruralni razvoj imaju cilj, u našim mjesnim odborima ponajprije, potaknuti i podržati one kojima je poljoprivreda osnovna djelatnost, da im i mi donekle olakšamo. Sve mjere poljoprivrednicima pomaže, od proizvodnje do plasiranja proizvoda. Naravno da nismo zaboravili one koji se dugo bave poljoprivredom, ali ovo je i  prilika mladima da pokrenu i održe svoje OPG-ove i poljoprivrednu djelatnost. Jer, dok oni rade, naš ruralni dio grada ima život i živost, odnosno, postaje atraktivnije mjesto za stanovanje, rekao je gradonačelnik Damir Mandić, na današnjoj konferenciji za novinare, govoreći o gradskim potporama za poljoprivrednu proizvodnju i ruralni razvoj.   

Naime, od petka, 10. ožujka, bit će otvoren javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu potpora male vrijednosti poljoprivrednim gospodarstvima na području Karlovca u ovoj godini. Sredstva su bespovratna, dodjeljuju se poljoprivrednim gospodarstvima s područja Karlovca, a, kao i lani, 11 je mjera za primarnu poljoprivrednu proizvodnju i 6 mjera ruralnog razvoja.
- Za primarnu poljoprivrednu proizvodnju planirana su sredstva u ukupnom iznosu 132.000 EUR-a, a za mjere ruralnog razvoja 22.560 EUR-a. Zahtjevi za dodjelu potpora za primarnu poljoprivrednu proizvodnju za sve mjere, osim za nabavu mehanizacije strojeva i opreme, podnose se na propisanom obrascu s pripadajućom dokumentacijom od 10. ožujka do 30. studenog ili do iskorištenja planiranih sredstava, u pisarnicu Grada Karlovca, a zahtjevi za dodjelu potpore za nabavu mehanizacije, strojeva i opreme mjesec dana, od 10. ožujka do 11. travnja bez obzira na način dostave, na adresu Grada Karlovca, Banjavčićeva 9, najavila je Daniela Peris, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam i poljoprivredu, podsjetivši da su iznosi potpora 20 posto viši mladim poljoprivrednicima, kao i za ekološku proizvodnju u odnosu na konvencionalnu.

Zahtjevi za dodjelu potpora za ruralni razvoj podnose se online, najkasnije do 30. studenog ili do iskorištenja planiranih sredstava. Njima se podržavaju poljoprivrednici koji se bave preradom poljoprivrednih proizvoda na svojim poljoprivrednim gospodarstvima, direktna prodaja vlastitih proizvoda, promidžbene aktivnosti, certificiranje proizvodnje i nabava digitalne opreme i programskih rješenja za upravljanje procesima proizvodnje.

Javni poziv za podnošenje zahtjeva za korištenjem potpora dostupan je na poveznici JAVNI POZIV