Pretražite novosti:

Karlovac za dobru energiju

09.09.2020.
Karlovac za dobru energiju
Karlovac je danas bio domaćin prve nacionalne turneje „Dobra energija“ koja pruža podršku gradovima i njihovim građanima u projektima korištenja obnovljivih izvora energije. Turneju organizira i provodi Zelena energetska zadruga u suradnji s predstavnicima gradova, a Karlovčani su danas, na promotivnom štandu na Gradskoj tržnici mogli saznati kako postaviti solarne panele na svoje krovove, udružiti se sa susjedima u energetsku zadrugu i sudjelovati u velikim solarnim projektima u Hrvatskoj.
Turneja Dobra energija održava se u sklopu projekata Akcelerator za gradove i 1.000 sunčanih krovova financiranih od strane EIT Climate KIC-a, projekta AgroBioHeat financiranog iz EU programa Obzor 2020 te Programa Ruralnog razvoja sufinanciranog sredstvima Europske unije.
Tim povodom gradonačelnik Damir Mandić potpisao je Deklaraciju o dobroj energiji čime se Grad obvezuje da će promovirati korištenje obnovljivih izvora energije. 
Grad Karlovac je ušao u suradnju sa Zelenom energetskom zadrugom na tragu promišljanja kako pomoći građanima da svoje ideje energetske učinkovitosti, doista i realiziraju.
- Unatrag dvije, tri godine, mi smo manjim projektima građane pokušali osvijestiti da smo svi dio rješenja klimatskih promjena. Grad je prije dvije godine  krenuo u akciju postavljanja električnih punionica, u proračunu osigurao sredstva za sufinanciranje radova na energetskoj učinkovitosti privatnih zgrada, s čime nastavljamo i dalje. U zadnje tri godine smo energetski obnovili deset javnih zgrada. U velikim izmjenama GUP-a, Grad Karlovac je jedini u Hrvatskoj zajedno s Regeom, krenuo u izradu energetske analize stanja grada, odnosno GUP bi po toj analizi trebao odrediti energetske prioritete. Prva konkretna suradnja Grada Karlovca i Zelene energetske agencije bit će opremanje Muzeja Domovinskog rata na Turnju solarnim panelima kako bi što više bio energetski neovisan, izjavio je gradonačelnik.