Pretražite novosti:

Izloženi sjajni radovi arhitekata za budućnost ŠRC Korana

29.09.2020.
Izloženi sjajni radovi arhitekata za budućnost ŠRC Korana
U Aquatici je otvorena izložba natječajnih radova za izradu Urbanističko – arhitektonske podloge za izradu UPU „ŠRC Korana“. Natječaj je raspisao i investirao Grad Karlovac, a provodilo ga je i organiziralo Udruženje hrvatskih arhitekata. Predmet i cilj natječaja bilo je iznalaženje najboljeg idejno urbanističko arhitektonskog rješenja uređenja prostora Športsko rekreacijskog centra Korana koje će adekvatno vrednovati lokaciju na desnoj obali  Korane. Natječaj je inače bio raspisan 2. lipnja ove godine i u propisanom roku do 28. kolovoza predano je 11 radova. Prvu nagradu je osvojio rad kojeg su autori  Bernarda Silov, Davor Silov, Krisitna Rogić, Ksenija Radić Knežević i Petra Vlahek sa suradnikom Davorom Plavšićem. Ocjenjivački sud je bio u sastavu: predsjednik Krunoslav Šmit, Ana Hranilović Trubić, Ivona Jerković, Nikolina Maradin, Toma Plejić sa zamjenikom člana Nikolom Fabijanićem te tehničkom komisijom Lukom Lipšinićem, Martinom Stjepandić i tajnicom natječaja Margaretom Luša Jurić. Predsjednik Ocjenjivačkog suda  dr. sci. Krunoslav Šmit posebno je zadovoljan što je izložba organizirana baš u Aquatici, dakle na prostoru koji je predmetom natječaja.
– Istaknuo bih da je na natječaj pristigao lijepi broj radova s obzirom na vrijeme i okolnosti koje su ga pratile. Svi su radovi imali neke karakteristike koje su bile zanimljive i mi smo to pokušali prepoznati kao članovi Ocjenjivačkog suda. Ono što smo posebno željeli valorizirati nove ideje koje se uvode u ovaj prostor, a koje bi mogle stvoriti nove vrijednosti za dugoročnu koncepciju razvoja ovoga grada, ali  i da ostave trag današnjeg vremena. Prvonagrađeni rad je po svojim karakteristikama imao najviše takvih elemenata i on je po našem mišljenju ovom prostoru dao prepoznatljivost, mogućnost da se oko takve osnovne koncepcije organizira ovaj prostor, da on udomi različite sadržaje i pokaže vrijeme u kojem je ova koncepcija nastala. To je ono što ovaj rad nudi. On ima niz dodatnih kvaliteta; arhitektonskih, urbanističkih, ambijentalnih, ima mogućnost da postane još jedna dodatna atrakcija ovome gradu i još jedan dodatni sloj, kazao Šmit.
Predsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata Maja Furlan Zimmermann zahvalila je Gradu Karlovcu što je odlučio ovako vrijedan prostor dati u natječaj.
- Čudno je da se zahvaljujem, ali vjerujte da su to rjeđe prilike ovako pozitivnog primjera jednog pravog  i korisnog upravljanja gradskim prostorom. Čitajući jednu knjigu o međuratnim zagrebačkim natječajima naišla sam na podatak da je zapravo prvi javni arhitektonski natječaj bio raspisan za Veliku gimnaziju i Opću pučku školu u gradu Karlovcu, 1879. godine. Prije više od 140 godina, prvi javni natječaj u Hrvatskoj arhitektonski bio je za jedan javni objekt u gradu Karlovcu i za tu priliku su u žiriju bili pozvani predstavnici "Kluba inžinira i arhitekata iz Zagreba". To je bio i povod da se napiše prvi pravilnik o natječajima, tako da zapravo možemo reći da je ova praksa javnih natječaja u Hrvatskoj počela na poziv grada Karlovca. Drago mi je da se ta praksa u Karlovcu nastavila, drago mi je vidjeti da su dva jako vrijedna gradska prostora; ovaj oko Korane i prostor vojarne Luščić bili predmetima javnih natječaja, idstakla je Maja Furlan Zimmermann.  
Suorganizator ove izložbe bilo je karlovačko Društvo arhitekata, građevinara i geodeta, a predsjednik Matija Vinski je istaknuo da se kroz arhitektonsko urbanistički natječaj dolazi do najboljih rješenja za posebno bitna mjesta u gradu.
Karlovački gradonačelnik Damir Mandić zahvalio je i čestitao svima koji su sudjelovali na  natječaju kao i Ocjenjivačkom sudu kazavši da će se fokus usmjeriti na prvonagrađeni rad, jer interes javnog dobiva mjesto koje zaista i treba imati.
- Karlovac sa svojim vrijednim prostorima, nije vlasništvo samo ove današnje generacije, kao ni one prije nas, već i onih koji dolaze poslije nas. I naša promišljanja što se tiče javnosti i javnih natječaja, stvarno su iskrena. Oba natječaja i onaj za vojarnu Lušćić i ovaj za ŠRC Korana izazvat će britke rasprave, što mislim da je dobro i da ima smisla. I privatno i javno i struka trebaju tražiti jezik komunikacije gdje će se zaista razumjeti jer govorimo o novoj atrakciji grada Karlovca. Ovaj javni natječaj i rezultat su svima nama u gradskoj upravi potvrda i izazov za neke buduće natječaje. Iskreno stojimo iza namjera da s tim javnim natječajima te vrijedne prostore grada Karlovca učinimo još vrjednijima, poručio je gradonačelnik Mandić.
Izložba je otvorena do 12. 10. 2020. godine.
Pitaj Koranu
Virtualna asistentica Korana