Pretražite novosti:

Hrvatski dom uskoro kreće u cjelovitu obnovu – Radovi na konstrukcijskoj obnovi pri samom kraju

13.04.2024.
Hrvatski dom uskoro kreće u cjelovitu obnovu – Radovi na konstrukcijskoj obnovi pri samom kraju
Zgrada Hrvatskog doma, kultno mjesto Karlovčana, uskoro će biti u potpunosti konstruktivno obnovljena, nakon čega kreću radovi na cjelovitoj i energetskoj obnovi.

Radovi na konstrukcijskoj obnovi, vrijedni 4,4 milijuna eura, najkasnije će biti dovršeni idući mjesec, a nakon okončanja postupka javne nabave, počinju oni na cjelovitoj i energetskoj obnovi, ovog ljeta. Vrijedni su 8,7 milijuna eura, rok za njihov završetak je srpanj 2026., ali očekuje se da će biti dovršeni i prije.

Hrvatski dom zadržat će javno-društvenu namjenu. Ono što Karlovčane možda najviše zanima: Mala scena ostaje, a vraća se i velika dvorana u novom sjaju.

Predviđeno je da u podrumu bude dvorana, u kojoj je i dio za caffe bar, a na bočnim dijelovima uz dvoranu prostor za bendove, atelje, prostorije za instalacije, te uredski i skladišni prostori, kao  i sanitarni čvorovi. 

U prizemlju se iz ulaznog dijela pristupa glavnoj dvorani zgrade, planiranoj kao multifunkcionalnoj, namijenjenoj različitim kulturnim aktivnostima. U dijelu prizemlja uz istočno i zapadno pročelje, uz rubove dvorane, nalaze se prostori koji su visinski izmaknuti u odnosu na glavnu dvoranu. U tim prostorima su smješteni uredski prostori, te pripadajući sanitarni čvorovi.

Uz južno pročelje je „Mala scena“, predviđena kao manja dvorana. Uz nju su njeni pripadajući sanitarni čvorovi, ostava i backstage.

Na zapadnom dijelu 1. kata  bit će uredski prostori, prostorije za prezentacije i edukacije i sanitarni čvorovi, a na istočnom dijelu 1. kata rezidencijalni i uredski prostori, te sanitarni čvorovi.

Na etaži galerije nalazi se galerijski ophod dvorane koji će se koristiti i kao izložbeni prostor.

Predviđeno je unutarnje dizalo koje povezuje podrum, prizemlje i galeriju.

Hrvatski dom će, među prvima u zemlji, na krovu imati fotonaponski crijep i dobivenom energijom pokrivati više od 90 posto budućih potreba potrošnje same zgrade.