Pretražite novosti:

Grad za potpore poduzetnicima i poljoprivrednicima pripremio 287.500 eura; ove godine uz Zvjezdano ljeto, Dane piva i Advent, organizira i Prvosvibanjsku biciklijadu

30.01.2023.
Grad za potpore poduzetnicima i poljoprivrednicima pripremio 287.500 eura; ove godine uz Zvjezdano ljeto, Dane piva i Advent, organizira i Prvosvibanjsku biciklijadu
Za potpore poduzetnicima Grad je ove godine pripremio 133.000 eura, za potpore poljoprivrednicima u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji 132.000 eura i 22.500 eura za ruralni razvoj, a javni pozivi za dodjelu sredstava bit će u ožujku, najkasnije u travnju.
Najavila je to na današnjoj konferenciji za novinare Daniela Peris, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam, napomenuvši da će novi Pravnilnik za dodjelu potpora male vrijednosti idući mjesec biti na javnom savjetovanju.

-  Pozivamo sve poduzetnike i obrtnike da se uključe u javno savjetovanje i svojim prijedlozima doprinesu što kvalitetnijem targetiranju i definiranju pravilnika koji će nakon savjetovanja biti finaliziran te će tijekom ožujka ili travnja bit objavljen javni poziv. Nastojimo nuditi mjere potpore koje prate potrebe naših poduzetnika pa smo tako još lani predvidjeli podršku za uvođenje energetskih sustava na obnovljive izvore energije, a predvidjeli smo i potpore za  nabavu energenata za poduzetništvo, rekla je Peris i podsjetila da je lani 114 poduzetnika koristilo potpore Grada u iznosu od 1,1 milijun kuna.

Posebne mjere predviđene su za mlade poduzetnike, a tako je i kod potpora za poljoprivrednike.  Poljoprivrednici mogu ostvariti potpore male vrijednosti kroz 11 mjera za primarnu poljoprivrednu proizvodnju i 6 mjera ruralnog razvoja, a mladi ostvaruju pravo na 20 posto više iznose potpora.

Peris je, govoreći o problemu prisutnosti divljači sve bliže naseljima, pozvala građane da, primjete li kretanje izvan lovišta, tj. u blizini svojih kuća i domova, da se jave na a 112, žurnim službama ili komunalnom redarstvu nakon čega će ovlaštena tvrtka izaći na teren i izmjestiti divljač.

U turizmu Karlovac bilježi odlične rezultate: 52 posto više dolazaka i 40 posto više noćenja bilo je lani nego 2021. Dobrim brojkama, uvjerena je Peris, pridonijele su i poznate karlovačke manifestacije.
- I ove godine organizirat ćemo mnoga kulturna i zabavna događanja, među kojima i tri najpoznatije manifestacije: Zvjezdano ljeto, Dane piva i Advent u Karlovcu. Ali, ove godine imamo i jednu novinu: organizirat ćemo i Prvosvibanjsku biciklijadu, najavila je Peris.
Karlovac je početkom pandemije ostao bez dugogodišnje, do tad najmasovnije prvosvibanjske biciklijade u zemlji, no ove godine ta će tradicija biti obnovljena.