e-Usluge

Grad nabavu mehanizacije poljoprivrednicma pomogao s 80.000 eura; Matija Vukić: Izazovan je ovo posao, svaka pomoć je dobrodošla

– Svima koji se bavite poljoprivredom treba odati priznanje što se bavite tom djelatnošću. Cilj nam je bio da potpore idu ponajprije onima kojima je poljoprivreda osnovna djelatnost, a ne usputna. Očito je da ćemo svi zajedno morati tražiti kreativnija i inovativnija rješenja kako svemu tome dati dodanu vrijednost. U gradskom proračunu će uvijek biti osigurana sredstva, to nije sporno, ali pozivam sve da vidimo je li te potpore potrebno mijenjati, nešto novo poticati ili su ovakve dobre. Otvoreni smo za razgovore, pogotovo u dijelu osmišljavanja, kreiranja i definiranja potpora koje vi mislite da poljoprivrednici trebaju, poručio je gradonačelnik Damir Mandić, na današnjem uručenju rješenja o potporama karlovačkim poljoprivrednicima.

Dodjeljene su temeljem javnog poziva za dodjelu potpora male vrijednosti za nabavu mehanizacije, strojeva i opreme, na koji je 46 zahtjeva. Temeljem utvrđenih kriterija potporu je ostvarilo 29 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, od kojih 25 mlada poljoprivrednika.
– Grad je sufinancirao ukupno 80.966 eura, poljoprivrednici koji su ostvarili potporu uložili su ukupno 163.785 eura, a nabavili su 7 malčera, 4 traktorske prikolice, 4 roto kose, 3 rasipača mineralnog gnojiva, 2 traktorske prskalice, 2 roto drljače, balirku za sjenažu, vilice i hidrolift za bale sjenaže, sadilicu i vadilicu krumpira, tunel za skladištenje poljoprivrednih proizvoda, krmne zabrane i dr. Vjerujem da vam gradske potpore pomažu, kazala je Daniela Peris, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam.

Da pomažu, posebno zbog sve češćih različitih vremenskih nepogoda, potvrdio je Matija Vukić, jedan od poljoprivrednika koji je dobio potporu Grada.
– Bavljenje poljoprivredom je jedan vrlo izazovan posao, naročito zbog vremenskih uvjeta koji se događaju i nanose nam štetu. Vrlo često se ne isplati tako da nam je svaka potpora dobrodošla, zaključio je Matija Vukić, zahvalivši u ime poljoprivrednika i poželjevši da se iduće godine vide u većem broju i višim iznosima.

Na području MO Šišljavić oko 600 hektara zemljišta, na 8.440 katastarskih čestica, bit će prijavljeno na javni poziv Ministarstva poljoprivrede za provođenje komasacije u skladu s Programom komasacije poljoprivrednog zemljišta do 2026. godine. Bude li ovo područje odabrano, to će značiti okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta i njegovo stavljanje u punu funkciju.