Pretražite novosti:

Grad Karlovac i novim EU projektom aktivno sudjeluje u zelenim politikama

18.03.2024.
Grad Karlovac i novim EU projektom aktivno sudjeluje u zelenim politikama
Predstavnici Grada Karlovca sudjelovali su na prvom sastanku članova projektnog tima koji je održan u Beču 13. i 14. ožujka 2024. godine  vezano uz provedbu projekta : „Together for Energy - efficient Urban Mobility: Decreasing Carbon Intesity of Urban Transport by supporting Shift to Active Urban Mobility through rethinking street design and changing travel behaviour“ - CITYWALK 2.0. Projekt je sufinanciran sredstvima transnacionalnog programa INTERREG DANUBE 2021.-2027. Na sastanku su se definirale projektne aktivnosti i zadaci, te ciljevi koje projekt treba ostvariti, kao i detaljnije pojašnjenje zadataka za koje su zaduženi projektni partneri. Nositelj projekta je  Scientific Research Centre Bistra Ptuj, Slovenski trg 6, 2250 Ptuj, Slovenija, dok je Grad Karlovca partner na projektu uz ostalih 12 partnera iz 10 zemalja iz Dunavske regije. 
Cilj: projekta CityWalk2.0 je promicanje energetske tranzicije u prometnom sektoru drastičnim smanjenjem potrošnje energije u gradskom prijevozu. Najbrži, najučinkovitiji i najjeftiniji način je prelazak s iznimno energetski intenzivne (i neučinkovite) mobilnosti temeljene na automobilima na aktivne oblike mobilnosti (hodanje, vožnja biciklom), mikromobilnost i javni prijevoz kao primarna sredstva.  U Karlovcu se  projektnim prijedlogom planira preuređenje i opremanje jednog odabranog autobusnog stajališta kako bi ono postalo atrakcija i informacija o potencijalima zelene mobilnosti. Unutar pilot projekta istražit će se kako autobusne nadstrešnice mogu, kao elementi urbanog namještaja koji se ponavljaju, postati značajan element redizajna ulica i integrirati funkcionalnosti koje mogu preusmjeriti odluke građana o mobilnosti prema biciklizmu, hodanju, javnom prijevozu kao i njihovu integraciju. 
Ukupna vrijednost projekta je  2.466.800,00 EUR, gdje su osigurana bespovratna sredstva od 1.973.440,00 EUR ili 80 %. Udio Grada Karlovca je  167.800,00 EUR. Projekt je počeo s provedbom od 01. siječnja.2024. godine i traje 30 mjeseci. I ovim projektom Grad Karlovac pokazuje svoju opredijeljenost i sudjelovanje u zacrtanim Europskim politikama vezano uz smanjenje emisije CO2 i povećanje korištenja obnovljivih izvora energije kao i aktivno sudjelovanje u zelenim politikama.