Pretražite novosti:

Grad dodatno pomaže ugostiteljima i poduzetnicima

14.10.2020.
Grad dodatno pomaže ugostiteljima i poduzetnicima
Grad Karlovac izmjenio je Pravilnik potpora male vrijednosti mikro i malom gospodarstvu kako bi dodatno pomogao sugrađanima u situaciji korona pandemije. Tako će karlovački ugostitelji moći kroz potpore male vrijednosti urediti svoje terase i pripremiti ih za zimske uvjete rada kroz nabavu različite opreme, izradu idejnog rješenja same terase u zimskim uvjetima, nabavu stakala, deka, grijalica i sl. što to će biti sufinancirano iz gradskog proračuna u iznosu od 50 posto ili maksimalno 20.000 kuna po pojedinačnom zahtjevu. 
- Vjerujemo da će ugostiteljima u ovoj situaciji ova potpora biti značajna i važna za nastavak rada, naglasila je pročelnica UO za goposdarstvo, poljoprivredu i turizam, te istakla i potporu namijenjenu mikro i malim poduzetnicima, a radi se o subvenicioniranju kamata na kredite za tekuću likvidnost.
- Grad Karlovac je donio odluku da će svim poslovnim subjektima; mikro i malim poduzetnicima, OPG-ovcima i pravnim osobama sufinancirati kamate na kredite za tekuću likvidnost u iznosu od 50 posto za sve one koji će potpisati ugovor o kreditiranju u komercijalnim bankama do 31. prosinca ove godine. Vjerujemo da ćemo s ovom mjerom nastaviti i u sljedećoj godini, dodala je pročelnica.
Pored ove dvije mjere Grad Karlovac je 9. listopada otvorio javni natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH. Radi se o 57 čestica, ukupne veličine 60,9 hektara, a daje se na zakup od 25 godina. Javni natječaj je objavljen na web stranici Grada Karlovca i otvoren je 30 dana. 
- Jasno nam je da će nakon jučerašnjih mjera Nacionalnog stožera ugostiteljima biti bitno otežano poslovanje kazao je gradonačelnik Damir Mandić i dodao
da zato potporama pomažu ugostiteljima da što više vanjskog prostora mogu staviti u funkciju za svoje poslovanje.
- Poznato je da smo od ožujka ugostitelje oslobodili plaćanja najamnine, odnosno zakupnine za javne prostore koji su u vlasništvu Grada Karlovca i vjerujem da im taj dio sredstava pomaže da poslovno opstaju. Tražiti ćemo i dodatna rješenja kako bi sačuvali poslovanje i očuvali radna mjesta. U kontaktu smo s Obrtničkom komorom i Cehom ugostitelja i narednih mjeseci će biti još odluka i mjera pomoći. Ipak, u Karlovcu najveću štetu od pandemije covida imali su hotelijeri, ali dobro je to da nisu otpuštali radnike, odnosno putem državnih potpora i HBOR-a pokušavaju sačuvati radna mjesta, izjavio je gradonačelnik Mandić.

Inače, odluka da ugostitelji ne plaćaju zakupninu za javne površine na snazi je do 30. studenog i vrlo vjerojatno će biti produžena i nakon toga. Rad terasa je na neki način epidemiološka mjera koja doprinosi čuvanju zdravlja.