Pretražite novosti:

Energetska obnova OŠ Braće Seljan

17.02.2020.
Energetska obnova OŠ Braće Seljan
Karlovački gradonačelnik Damir Mandić danas je izvođaču radova uručio ugovor o energetskoj obnovi zgrade Osnovne škole Braća Seljan vrijednosti dva milijuna i 740 tisuća kuna, što Europska unija bespovratno sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od milijun i 451 tisuću kuna, dok je preostala sredstva osigurao Grad Karlovac. Škola će biti obnovljena do ožujka 2021. godine, a  cilj je smanjenje potrošnje energije korištenjem mjera energetske učinkovitosti. Energetska obnova će unaprijediti energetski razred građevine sa D na B kategoriju, smanjiti emisiju CO2 za 69,99 posto na godišnjoj razini  i postići godišnje smanjenje toplinske energije za grijanje, energetsku uštedu od 146 tisuća i 545 kilovatsati godišnje. Ovim projektom unaprijedit će se stanje u lokalnoj zajednici, a posebno će se popraviti kvaliteta boravka učenika, djelatnika i korisnika u ovoj školi. Projektom je predviđena izvedba toplinske zaštite vanjskih zidova i stropa prema negrijanom prostoru, zamjena dijela vanjske stolarije, zamjena postojećih fluorescentnih rasvjetnih tijela koje će se izvesti u LED žaruljama i zamjena radijatorskih ventila.
- Izuzetno smo zadovoljni što počinje proces energetske obnove drugog dijela naše škole. Energetskom obnovom poboljšat će se kvaliteta rada, uštedjet će se na energentima, a ono što nas posebno veseli je što smo ove školske godine prešli na rad u jednoj smjeni. Planiramo kabinetsku nastavu, riješit će se i problem  buke, budući je škola u centru grada, ukratko ovo za našu školu znači jako puno, izjavila je ravnateljica škole Jasmina Budinski.
Gradonačelnik Damir Mandić je istaknuo da se prelaskom škole na rad u jednoj smjeni otvara mogućnost rada više grupa produženog boravka.
– MIOŠ će iz ovih gradskih prostora u rujnu preći na Gazu, tako da zgrada ostaje u potpunosti na raspolaganju školi Braća Seljan. S obzirom pak na veličine učionica, jedan dio njih će služiti za aktivnosti udruga koje imaju veći broj članova, pa ovim projektom dobivamo dodanu vrijednost. Pretprošle godine Osnovna škola Banija započela je rad u jednoj smjeni, godinu poslije Braća Seljani, a gotovo je sigurno da će 2020. u jednu smjenu preći i Osnovna škola Dragojla Jarnević. U ovom trenutku smo u izradi mreže škola koju ćemo uskoro prezentirati javnosti. Vjerujem da će radovi biti odrađeni u roku i kvalitetno te mislim da ćemo i u vizualnom u ovom dijelu grada imati malo reprezentativniju fasadu, rekao je gradonačelnik Damir Mandić.