Pretražite novosti:

200 godina Katoličkog groblja Dubovac

14.05.2020.
200 godina Katoličkog groblja Dubovac
Katoličko groblje Dubovac ove godine bilježi 200 godina postojanja. Nažalost, zbog aktualnih epidemijskih okolnosti, svi dogođaji koji su u ovoj godini zamišljeni kako bi se obilježila ova velika obljetnica, otkazani su. Ipak, prolaznike će na jubilej podsjetiti prigodni plakat na samom ulazu u groblje.
– Naša obaveza, kao članice Rute starih europskih groblja, je da krajem svibnja, početkom lipnja obilježimo Tjedan događanja na grobljima, kada će biti besplatan turistički obilazak groblja, rekla je tehnička direktorica tvrtke Zelenilo Gordana Purgar.
Direktor Tomislav Vukelić dodao je da tvrtka redovito brine i svake godine ulaže značajna sredstva u održavanje karlovačkih groblja. Između ostalog Katoličko groblje ima novu ogradu, obnovljene su staze, a jedna od najznačajnijih investicija proteklih godina je obnova kapelice Svih Svetih, te obnova kompozicije na grobu Jordan.
Karlovačka groblja vrijedan su dio kulturno povijesne baštine Karlovca zato se u održavanje i uređivanje groblja ulaže, posebno u Katoličko groblje Dubovac koje je od 2014. godine član ASCE-Udruge znamenitih groblja Europe i član European Cemeteries Route – Rute europskih groblja.
U kontekstu turističkog potencijala Katoličkog groblja direktorica karlovačke Turističke zajednice Marina Burić naglasila je da se radi o muzeju i parku skulptura na otvorenom i pozvala Karlovčane da upoznaju karlovačka groblja i kroz turističku prizmu.
– Možda je baš ovo neobično vrijeme u kojem se nalazimo trenutak da naši sugrađani postanu turisti u svom vlastitom gradu, da istraže sve što grad nudi, da naprave i plan obilaska groblja i istraže ga uz pomoć aplikacije Arthur samostalno ili uz pomoć turističkog vodiča. Na taj način povećat ćemo osjećaj lokalnog ponosa i postati sigurno bolji domaćini jednom kad nam se vrate turisti, poručila je Burić.
Gradonačelnik Damir Mandić  naglasio je da se slika nekog grada vidi i u odnosu prema grobljima dodajući da Grad njeguje dva programska smjera odnosa prema grobljima.
- Jedan je očuvanje kulturne baštine na grobljima, a s druge strane je svakodnevna potreba osiguravanja grobnih mjesta. Osim groblja Jamadol u ovoj godini priprema se proširenje groblja Hrnetić. Tvrtka Zelenilo unatrag nekoliko godina vodi brigu, i ono što je po meni važno, da prate sva gibanja. Što se tiče groblja Dubovac, kao naše kulturne baštine, svake godine povremena ulaganja garantiraju da će narednih godina ovo groblje zaista biti na karti turizma grada Karlovca, istaknuo je Mandić.