e-Usluge

Kino Edison otvara svoja vrata i Karlovac postaje središte mladih filmaša!

Kino Edison otvara svoja vrata 9. i 10. rujna. Prva manifestacija koja će biti održana u Kinu je filmski festival 28. Filmska revija mladeži i 16. Four River Film Festival, od 12. do 16. rujna, a redovan kino program kreće 17. rujna.

Prvo hrvatsko VR kino – Kino Edison, multimedijski centar za kulturno-turističke sadržaje nakon procesa revitalizacije otvara svoja vrata 9. i 10. rujna, od 10 do 14 i od 17 do 20 sati. Prva manifestacija koja će biti održana u Kinu je filmski festival 28. Filmska revija mladeži i 16. Four River Film Festival, od 12. do 16. rujna, a redovan kino program kreće 17. rujna.
Karlovačko Kino Edison zatvorilo je svoja vrata prije 16 godina, no sada se vraća bolje no ikad. Nadolazeće izdanje Four River Film Festivala i Filmske revije mladeži održat će se u kinu Edison u Karlovcu, istinskom dragulju filmske povijesti. Ovo kino svjedočilo je predanosti Karlovca urbanoj kulturi i ljubavi prema filmu.
28. Filmska revija mladeži i 16. Four River Film Festival bit će održani u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac od 12. do 16. rujna u Karlovcu, koji tako opet postaje privremeno sjedište filmskog stvaralaštva mladih.
Spomenuta događanja predstavljena su na danas održanoj press konferenciji na platou Kina Edison. 

Drago mi je da vas mogu pozvati na Dane otvorenih vrata koji će se održati 9. i 10. rujna od 10 do 14 sati i od 17 do 20 sati. Mi bismo stvarno željeli da dođete u što većem broju i da pogledate interijer zgrade Kina Edisona. Puštat ćemo dokumentarni film o Edisonu nastao tijekom projekta revitalizacije Kina Edison. Nakon Dana otvorenih vrata slijedi Filmska revija mladeži & Four River Film Festival, a od 17. 9. redovan kinotečni program. Ovo su veliki dani za sve Karlovčane, za ljubitelje filma, stoga ćemo napraviti što je više moguće da osiguramo dobru atmosferu, izjavio je Ivan Gojmerac, ravnatelj Kina Edison.
 
Prije svega čestitke na uistinu, sigurna sam, najljepšem kinu u RH. Jako mi je drago da je Karlovac dobio kino. Presretni smo da će prva filmska događanja biti festival srednjoškolski filmovi, potpuno besplatni. Podsjetila bih na činjenicu da već dugi niz godina srednjoškolci pokazuju veliki interes i podršku, filmova je sve više. Ove godine smo imali čak 1.447 prijava. Jednako važno je da se pokazalo vrijednim i učinkovitim prikazivanje filmova online. Imali smo čak 308.000 korisnika prošle godine. Jako nam je drago da će se natjecateljski program ove godine odvijati upravo u Kinu Edison i da na određeni način krećemo sa mladima u ovom kinu, rekla je Tatjana Aćimović, tajnica Hrvatskog saveza.
 
Svake godine me oduševljava ovaj polet mladih, ovaj zanos inovativnosti i entuzijazam s kojom pristupaju promociji Grada, promociji sebe i uključivanjem sve većeg broja filmova i sve većeg broja mladih koji sudjeluju. Kao ZTK nam je izuzetno drago što smo dio te velike priče i u budućnosti ćemo podupirati rad mladih i želim da sljedeće godine imaju, ne za polovicu filmova više, nego 100% filmova više jer sad nam je tu Edison i moći ćemo prikazati što naši mladi rade, izjavila je Suzana Šnajdar, tajnica Zajednice tehničke kulture Karlovac i Karlovačke županije.
 
Ovo je zbilja poseban trenutak za sve nas. Turizam i film su nepovratno spojeni. Sigurna sam da mnogi sa mnom dijele i zahvalnost i ponos što su mogli biti dio ovog važnog projekta. TZK je bila partner i unazad dvije godine trudila se dati maksimalno da bi ovdje danas stajali i o ovome pričali. Također i na nacionalnoj razini filmska industrija podržana je od strane turizma. Sadržaji kreativnih i kulturnih industrija prepoznati su kao jedan od razvojnih elemenata u razvoju cjelogodišnjeg turizma kroz nacionalnu razvojnu strategiju. Kad govorimo o Karlovcu ove filmske manifestacije važan su dio kulturno-turističkog proizvoda Grada. One stvaraju dodatan motiv za dolazak, potiču dodatnu promociju Grada, a jednako tako su i kvalitetan sadržaj. Iako govorimo o dvije manifestacije ja bih istaknula festival koji u nazivu koristi odnosno promovira jedan od simbola našega grada, a to su četiri rijeke. Unatrag nekoliko godina upravo četiri rijeke je najtraženiji pojam Internet stranice Turističke zajednice grada Karlovca grada pa sam sigurna da je i ovaj festival dao svoj doprinos tome. Turistička signalizacija je postavljena i sigurna sam da će svatko naći svoj put do Edisona. Nama preostaje samo da budemo dobri domaćini i da oduševimo svoje goste kako bi nam se ponovno vratili, izjavila je Marina Burić, direktorica Turističke zajednice grada Karlovca.
 
Nekoliko godina nakon zatvaranja redovnog programa Kina, dio popratnog programa Festivala bio je u Kinu Edison, posljednji puta 2013. godine. Dakle, točno 10 godina nakon zadnjeg održanog programa festivala u kinu, program se vraća u Edison, ovoga puta kao glavnu festivalsku lokaciju. Sami festival otvaramo večernjom projekcijom filma Pelikan. Ono što je jako zanimljivo i nekako slučajno ispalo da sporedne uloge u tom filmu glume  Vanja Gvozdić i Peđa Gvozdić iz našeg Gradskog kazališta Zorin dom koji je festivalu bio dom svih ovih godina i tako nekako samim tim činom će ovo biti lijepa poveznica selidbe programa iz kazališta u kino Edison. Ujedno, jedan od asistenata snimanjaj je i Pavle Kocanjer mladi karlovački filmaš. Pozivam škole da se prijave za posjet natjecateljskim projekcijama i za dječji program. E-mailovi su već došli na adrese škola, ali ima još mjesta u dvorani koje trebamo popuniti, izjavila je Ksenija Sanković, koordinatorica Revije i Festivala i otkrila je da je ove godine konkurencija bila iznimno jaka; od prijavljenih 1.447 filmova u natjecateljskom programu gledat ćemo ih 63, iz čak 20 zemalja.
Otvaranje će biti održano u utorak, 12. rujna u 20 sati u Kinu Edison, projekcijom filma Pelikan redatelja Filipa Herakovića uz gostovanje ekipe filma.
U sklopu festivala kroz program "Žuti reflektor" pokušavamo pratiti daljnji profesionalni razvoj srednjoškolskih filmaša. Neki završe u tim vodama, dok neke karijera odvede u drugom, ali jednako uspješnom smjeru. Upravo u sklopu ovog programa predstavljamo mladog snimatelja Pavla Kocanjera, dugogodišnjeg člana Kinokluba Karlovac i Izvan fokusa.
Na Dobri se održava večernji program u srijedu, 13. rujna u 20:30 sati kada je na rasporedu dugometražni prvijenac Garbura, redatelja Josipa Žuvana. Film je svjetsku premijeru imao na međunarodnom filmskom festivalu u San Sebastianu u sklopu natjecateljskog programa New Directors (novi redatelji). Riječ je o filmu koji će vas u isto vrijeme nasmijati i držati napetima te vam dati dati osjećaj nostalgije i stvarnosti. 
Treći dan večernji program seli u Kino Edisonu četvrtak, 14. rujna u 20:30 sati bit će prikazan iznimno uspješan dugometražni prvijenac splitskog filmaša Juraja Lerotića Sigurno mjesto, koji u njemu i igra glavnu ulogu. Traumatski događaj – iznenadni pokušaj suicida – otvara procijep u svakodnevnom životu tročlane obitelji. Njihov život se mijenja iz temelja, kao da su uvučeni u rat nevidljiv svima ostalima. Dugo iščekivani cjelovečernji prvijenac Jurja Lerotića nadmašio je sva očekivanja te pred karlovačku publiku stiže s pregršt prestižnih priznanja, nagradama za najbolji debitantski film, režiju i glumca (Goran Marković) u Locarnu te Srce Sarajeva za najbolji film i glumca (Juraj Lerotić). Ova potresna intimna drama, temeljena na osobnom iskustvu redatelja, prošlogodišnji je hrvatski kandidat za Oscara.
Večernji program u petak, 15. rujna u 20:30 sati seli pak na rijeku Koranu, a donosi višestruko nagrađivani film Stric, još jedan prvijenac, ovaj puta redatelja Andrije Mardešića i Davida Kapca. Jugoslavija, kasne 1980-e. Obitelj dočekuje voljenog strica (Predrag Miki Manojlović ) koji se iz Njemačke vraća kući za blagdane. Radosni božićni ručak iznenada prekida zvonjava pametnog telefona. Čini se da ipak nisu 1980-e, a nije ni Božić. Osim svečane purice, nožem se može rezati napetost. Stric je mješavina obiteljskog psihološkog horora, društvene satire i blagdanske crne komedije, a pred karlovačku publiku dolazi ovjenčan posebnim priznanjem u Karlovym Varyma te nagradama za najbolji scenarij i kostimografiju u Puli.

O najboljim će naslovima odlučivati ocjenjivački sud koji ove godine čine hrvatska producentica  Zdenka Gold, vlasnica produkcijske kuće Spiritus Movens, slovenski snimatelj, redatelj, novinar, producent, VJ i multimedijalni umjetnik Tomaž Pavković te producent i redatelj Ljubo Zdjelarević. Tu je i žiri mladih koji čine filmoljupci iz Hrvatske, Italije i Katra. Oni dodjeljuju sljedeće nagrade u konkurenciji Revije i Festivala: za najbolji scenarij, režiju, snimanje, montažu, mušku i žensku glumu te nagradu Žuta zastava koja se dodjeljuje za borbu protiv nasilja na filmu.
A kao i dosad, pored službenog natjecateljskog programa, Revija i Festival naglasak stavljaju na edukativni program. Tako osim gledanja filmova, ove manifestacije nude i edukaciju – rasprave i analize filmova u formi radionica odnosno predavanja.
U okviru dječjeg programa karlovački će osnovnoškolci moći pogledati najbolja ostvarenja s dosadašnjih Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece koja ove godine obilježava 61. rođendan. Projekcije dječjih filmova zamišljene su i kao nastava medijske kulture za osnovnoškolce. Na taj će način oni moći usvojiti nova filmska znanja, diskutirati o važnim problematikama u društvu svojih vršnjaka, ali i percipirati da je bavljenje filmom danas puno lakše nego prije i da se svakako mogu okušati u tome.
Posebni gosti ovogodišnjeg izdanja bit će sudionici European Film Factory konferencije. European Film Factory je projekt filmske edukacije sufinanciran iz programa MEDIA/Creative Europe, a vodi ga Institut français u partnerstvu s ARTE Education & Europea Schoolnet. Online platforma Europske tvornice filmova pruža nastavnicima i učenicima u dobi od 11 do 25 godina i kulturnim medijatorima iz svih država članica Programa Kreativna Europa slobodan pristup katalogu filmova iz europskog filmskog naslijeđa. Za svaki film osigurani su inovativni edukativni kompleti i interaktivni alati.
 
Kao i svake godine, mi smo jako ponosni na našu ekipu iz Kinokluba Karlovac na organizaciji Festivala i kad bi bilo više ovakvih uspješnih mladih ljudi, ne bismo ni mi imali nikakvih problema sa županijskim projektima. Od samog početka njihove priče Županija stoji uz njih, a mogu reći da će i tako svih budućih godina. Drago nam je da je ovaj Festival već odavno prerastao ne samo gradske i županijske okvire nego i puno šire i ne sumnjamo da će tako biti i u budućnosti. Čestitamo svima, mogu i dalje računati Kinoklub na podršku KAŽU kao i svih ovih godina, a pošto iza mene dolazi gradonačelnik ja ću samo podsjetiti da smo prošle godine svi skupa na Korani čuli vjerojatno će na godinu  po prvi puta  lokacija biti ne na Korani nego ispred Kina pa eto drago nam je  da smo na ovoj lokaciji i bravo za cijelu ovu ekipu. Čestitke i sretno, izjavila je Marija Šćulac, pročelnica Upravnog odjela za školstvo Karlovačke županije.

Karlovac je po mnogočemu poseban, ujedno i po tome da smo imali toliko godina filmski festival u gradu Karlovcu, a nismo imali kino. Ja bih i ovaj put zahvalio ekipi Kinokluba Karlovac i svima onima koji su na bilo koji način izrasli iz Kinokluba na svemu onome što su radili godinama. Nekako mi se čini da je upravo to u biti i važno da prvo događanje nakon nedjelje u našem obnovljenom kinu Edison bude filmski festival. Vjerujem da se oni raduju koliko i mi i svi zajedno i uvjeren sam da će upravo sad kino profunkcionirati u svojoj punini i to njima na neki način biti vjetar u jedra da razvijajaju svoj Festival i sve ono što ide uz festival. Pozivam sve naše  sugrađane da u subotu i nedjelju iskoriste priliku da uđu u kino, neki da se malo prisjete svojih uspomena iz Kina Edison i oni mlađi koji nemaju možda ta sjećanja, a puno ih je, da ustvari  vide što ih očekuje i da na neki način osjete i oni  taj ponos koji svi mi zajedno osjećamo.
Godina 2023. još je po nečemu posebna; prije 150 godina maturirao je Nikola Tesla, ove godine je otvoren Tesla Experience Centar, prije 103 godine je otvoreno Kino Edison, ove godine smo ga obnovili i evo mi smo 2023. spojili nespojivo u gradu Karlovcu – Teslu i Edisona. Ono što mogu reći putovanje u budućnost počinje i završava u Karlovcu, izjavio je Damir Mandić, gradonačelnik grada Karlovca.