e-Usluge

Radovi na revitalizaciji vrelovodne mreže idu kraju – to je projekt za sljedećih 50 godina sigurnog grijanja

Radovi na revitalizaciji vrelovodne mreže planiraju se završiti u roku i bit će sve spremno za sezonu grijanja, istaknuto je danas prilikom obilaska gradilišta. 
„Mislim da je stvarno odrađen odličan posao i ja se zahvaljujem svima u Toplani, kao i izvođačima i svima koji su radili. Mi smo sa strane Gradske uprave nastojali bit, i u onom operativnom dijelu, od koristi da se ovaj projekt kao takav, a ja sam i prije govorio da je ovo projekt za sljedećih 50 godina, na kraju stvarno pokaže uspješnim. Bitno je spomenuti da je u sklopu radova u Zvijezdi obnovljen vrelovod i tu ostajemo na onom tragu da će se svi objekti, koji jesu gradski, nastaviti grijati na gradsku toplanu. 
Nama je Toplana strateški cilj, centralni toplinski sustavi su u svim direktivama Europske unije kao nešto u što treba ulagati i razvijati i time se vodimo. Pokazali smo vrhunsko znanje i odrađivanje projekata financiranih iz fondova Europske unije. U budućnosti treba tražiti rješenja da se toplinska energija u potpunosti proizvodi iz obnovljivih izvora energije i na taj način građanima omogućiti bolju kvalitetu života. “, izjavio je gradonačelnik grada Karlovca, Damir Mandić.
„Radovi na spajanju vrelovoda su podijeljeni u 3 grupe i za svaku mogu izjaviti da su postoci izvršenosti vrlo dobri. Za grupu 2, gledajući duljinu trase na kojoj su postavljene nove cijevi, izvršenost je 100%, za grupu 3 99%, dok je za grupu 1 izvršenost 74%, odnosno u sklopu ugovora za grupu 1 zamijenjen je vrelovod na duljini trase od 1.825 metara, za grupu 2 na duljini od 4.150 metara, te za grupu 3 na duljini od 8.891 metar.“,  izjavio je direktor Gradske toplane, Zdravko Eremić.
Cijeli sustav bit će moderniziran na način da će se dobiti jedna softverski povezana cjelina koja će omogućiti da se iz ureda prati što se događa u kojoj podstanici, kakav je tlak ili temperatura i da se reagira na vrijeme ukoliko se uoči neka nepravilnost. Također, razvit će se i sustav otkrivanja propuštanja na novoizgrađenom cjevovodu kojim će se moći detektirati mjesto curenja vrelovoda, što će znatno olakšati poslovanje i učiniti ga učinkovitijim i ekonomičnijim.
„Radovi u grupi 2 se sastoje od zamjene vrelovodnih cijevi na rajonu 2 i 3. Ukupno smo zamijenili preko četiri kilometra vrelovodnih cijevi. Rajon 2 i 3 čine dijelovi Novog centra 3 na kojem smo vrelovodne cijevi zamijenili još prošle godine i već smo dobili uporabnu dozvolu za taj dio cjevovoda. Na području Rakovca, koji čini rajon 3, u potpunosti smo izveli zamjenu vrelovoda i sad vraćamo trasu u prvobitno stanje, s tim da smo veći dio trase vratili u prvobitno stanje još prošle godine tako da uskoro očekujemo predavanje zahtjeva za uporabnu dozvolu i na tom dijelu.“,   izjavio je predstavnik izvođača radova, Tomislav Pikelj.
Zbog dotrajalosti vrelovodne mreže dolazi do znatnih financijskih i materijalnih gubitaka te negativnog utjecaja na ravnomjernu i pravodobnu isporuku toplinske energije krajnjim kupcima, stoga će se ovim projektom osigurati pouzdanost i sigurnost isporuke toplinske energije uz smanjenje gubitaka u distribuciji te će se stvoriti preduvjeti za noćno grijanje.
Projekt „Revitalizacija vrelovodne mreže u gradu Karlovcu“ sufinancira se sredstvima Europske unije. Procijenjena vrijednost projekta iznosi 133.872.862,00 HRK/17.767.982,22 EUR od čega su prihvatljivi troškovi 128.222.862,00 HRK/17.018.098,35 EUR, a od kojih se 103.585.047,02 HRK/13.748.098,35 EUR financira bespovratnim sredstvima iz EU fondova.