e-Usluge

Još jedan korak dalje u korištenju geotermalnih izvora za grijanje

Grad Karlovac, Grad Velika Gorica i Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske potpisale su Sporazum o suradnji na pripremi i provedbi projekta povećanja energetske učinkovitosti u sektoru zgradarstva i toplinarstva te povećanju udjela obnovljivih izvora energije. Cilj Sporazuma je suradnja na pripremi i zajedničkoj prijavi na EU poziv Pomoć za razvoj projekata (eng. Aggregation – Project Development Assistance, PDA) u sklopu programa Obzor 2020. EU poziv Pomoć za razvoj projekata pruža potporu javnim i privatnim promotorima investicijskih projekata u pripremi izrade tehničkih, ekonomskih i pravnih podloga potrebnih za razvoj investicija na području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, a koje se planiraju realizirati na području Karlovca i Velike Gorice i to u sektorima zgradarstva i toplinarstva te povezno u dijelu integracije obnovljivih izvora energije.
– Za Grad Karlovac izradit će se projektna dokumentacija za izradu infrastrukture koja nam je potrebna za prijelaz na korištenje geotermalnih izvora za grijanje. Nakon što smo dobili koncesiju za istraživanje geotermalnih izvora, Grad Karlovac sa svojom tvrtkom GeotermiKA nastavlja provedbu projekta kako bi se ostvario konačni cilj – grijanje u gradu kroz geotermalne izvore, naglasio je gradonačelnik Damir Mandić i dodao da s obzirom na financijsku zahtjevnost projekta europska sredstva su ključna za usmjeravanje razvojnih procesa u gradu.
Karlovac će također razvijati korištenje geotermalnih potencijala u smjeru razvoja poljoprivrede i turizma, jer osim što je poznat po prekrasnim parkovima i zelenilu, Karlovac želi biti energetski neovisan zeleni grad, pojasnio je gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić
– Ovim Sporazumom i prijedlogom projekta idemo u korak s vremenom te odgovaramo zahtjevima koje pred nas postavlja izazov klimatskih promjena. Ti zahtjevi su danas uneseni u Europski zeleni plan, no oni odgovaraju i viziji Velike Gorice kao energetski neovisnog Grada s energetski obnovljenim javnim i stambenim zgradama uz minimalnu emisiju CO2. Cilj je da se uvedu pametna rješenja u sektor zgradarstva kako bismo pratili svoju potrošnju. Pojednostavljenje procesa energetske obnove kao i podupiranje partnerstva sa županijskim i nacionalnim dionicima stvorit će dodane vrijednosti na započete projekte u sektoru toplinarstva kroz integraciju obnovljivih izvora energije, ali i poticanje integracije pametnih rješenja u dijelu povezivanja s toplinskom mrežom i instalacije fotonaponskih sustava u sektoru zgradarstva. Dodatno, kroz projekt se planira ishoditi i projektna dokumentacija za energetsku obnovu zgrada u vlasništvu Grada, a kao Grad prijatelj djece, cilj nam je prvenstveno obnoviti zgrade osnovnoškolskog obrazovanja te druge zgrade za koje se u sustavu ISGE-a pokazalo da su veliki potrošači. Na navedeni način planiramo izbaciti kotlovnice na lož ulja iz sustava toplinarstva na području Velike Gorice. Izjavio je gradonačelnik Grada Velike Gorice Dražen Barišić
– REGEA kroz svoje jedanaestogodišnje iskustvo i kao najveća energetska agencija u Republici Hrvatskoj nametnula se kao logičan partner.
Posebno mi je drago da je REGEA dobila priliku voditi prijavu i pratiti naše gradove Veliku Goricu i Karlovac u objedinjenoj investiciji od preko 7,5 milijuna eura. Hrvatski i europski gradovi danas su najzaslužniji da je Europska unija globalni lider u korištenju čiste energiji što se i ovim primjerom jasno pokazuje. Znanje naših stručnjaka danas je prepoznato širom Europske unije i najbolja garancija da će se i ovaj projekt uspješno provesti. Poticanje novih investicija u zelene tehnologije najbolje je što danas možemo napraviti za naše građane, zaključio  je dr. sc. Julije Domac, ravnatelj REGEA-e.