Zvijezda u školi

Naša zvijezda je projekt koji provodi Grad Karlovac u suradnji s osnovnim i srednjim školama Grada uz podršku karlovačke županije. Projekt je započeo u svibnju 2011. godine. Održan je niz prezentacija za ravnatelje, učitelje i stručne suradnike u osnovnim i srednjim školama grada Karlovca. Cilj prezentacija je bio potaknuti da se sadržaji vezani uz Zvijezdu više i češće uključe u redovitu nastavu te da budu poveznica školskih projekata, otvorenih dana i drugih oblika nastave. Zvijezda je uključena u redovitu nastavu u OŠ kroz nastavnu cjelinu “Zavičaj”. Sve ostalo ovisi o interesu nastavnika i njihovoj potrebi da Zvijezdu koriste kao motiv, temu, u različitim predmetima, projektnoj i integriranoj nastavi te s različitim uzrastima. 
Opći cilj projekta “Naša zvijezda”: Podići razinu znanja o značaju Zvijezde kao 
  • kulturnog spomenika svjetskih razmjera 
  • dokaza našeg identiteta i trajanja na ovim prostorima 
  • jedinstvenog resursa za gospodarski razvoj i očuvanje identiteta Karlovca 
Specifični cilj: Korištenje teme “Karlovačka zvijezda” kao osnovne podloge za nastavu u svim predmetima I za sve uzraste u OŠ I srednjim školama grada Karlovca korištenjem suvremenih metodičkih pristupa 
Ideja projekta se kratko može iznijeti kao „ svaki učenik, svake godine u svakom će predmetu naučiti nešto novo o Zvijezdi, samostalno će istraživati i posjetiti Zvijezdu“. 

Planirane aktivnosti su 
1. Informiranje ciljne skupine (ravnatelja, nastavnika i stručnih suradnika u školama) 
1.1. priprema prezentacije projektne ideje 
1.2. održavanje prezentacija za ravnatelje, nastavnike, stručna vijeća 
2. Uključivanje ciljeva projekta u Godišnji plan i program škola 
3. Promocija projekta 
3.1. Primjeri dobre prakse (objava aktivnosti škola na mrežnim stranicama grada, TZ,) 
3.2. Priprema i izdavanje priručnika za učitelje koji povezuje temu Zvijezde i suvremene nastavne metode 

Već u jesen 2011. je Zvijezda nakratko oživjela, prepuna malih šetača, učenika koji satove matematike provode u Zvijezdi, crtaju kartu Zvijezde i uče orijentaciju u prostoru ili kroz posjet Gradskom muzeju i Sakralnoj zbirci franjevačkog samostana uče o povijesti našeg grada kako bi oživjeli njegovu sadašnjost. Pri tome je tema „Zvijezda“ samo zajednički nazivnik za primjenu metoda učenja i poučavanja koje su usmjerene na učenike i njihova postignuća, a ne samo na usvajanje sadržaja. Istražujući kulturno – povijesnu baštinu oni se uče postavljati pitanja i hipoteze, uče se planiranju, radu na terenu, timskom radu, istraživanju te ujedno savladavaju nastavne sadržaje. 

‘Zvijezda u školi’, osvojila je 7. 4. 2016. godine nagradu u kategoriji obrazovanja, odgoja i podizanja svijesti.
Europska komisija i Europa Nostra objavile su dobitnike nagrade Europske unije za kulturnu baštinu 2016 / nagrade Europa Nostra, najveće počasti u Europi u području baštine.  
“Pokrenut u Karlovcu, gradu koji želi obnoviti svoj potencijal, ‘Zvijezda u školi’ uključuje dojmljiv broj učenika i učitelja, čime pomaže u promicanju lokalnog identiteta i građanskog ponosa”, riječi su kojima je stručno povjerenstvo opisalo projekt čiji cilj je educirati učenike o baštini njihovog grada.
Karlovac je sagrađen kao obrambena utvrda u obliku šesterokrake zvijezde. Iako se grad od tada znatno razvio, oblik zvijezde ostao je sačuvan i čini povijesnu gradsku jezgru. ‘Zvijezda u školi’ dovodi učenike osnovnih i srednjih  škola i njihove učitelje u Zvijezdu kako bi učili o povijesnoj jezgri grada. Cilj projekta je pronaći inovativne načine kako uključiti kulturnu baštinu u školske predmete, bez obzira radi li se o matematici, biologiji, povijesti ili hrvatskom jeziku.
To se postiže koristeći povijesno gradsko središte kao učionicu na otvorenom gdje se odvijaju različite aktivnosti na vrlo kreativan način. Na primjer, na satu matematike učenici osnovnih škola mjere ulice, trgove i spomenike u Zvijezdi, koristeći zakonitosti geometrije. Na drugim radionicama, učenici tijekom boravka u Zvijezdi, uče o biljkama koje rastu u gradskoj jezgri, ili pak slikaju pročelja povijesnih građevina. Neke od radionica su sadržajem više usmjerene na baštinu i povijest gdje  stječu znanja o karlovačkim povijesnim ličnostima, ili o razlikama između katoličke i pravoslavne vjere te koriste nova saznanja o bogatoj baštini kako bi revitalizirali svoj grad.
Sa svakom održanom radionicom postavljeni projektni cilj jačanja lokalnog identiteta i ukazivanja na gospodarski značaj Zvijezde za grad Karlovac postaje sve jasniji. Projekt je iznova naglasio zvjezdasti oblik povijesne jezgre kao osnovnu kulturnu vrijednost njihovog grada i za slijedeće generacije.
“Naglašavajući potencijal kulturne i povijesne baštine kao teme i sadržaja različitih područja učenja, ova je inicijativa doprinijela održivom očuvanju Zvijezde”, reklo je Povjerenstvo.
Ovaj projekt, kojeg podržava i Grad Karlovac, je održiv način unapređenja znanja učenika i učitelja o baštini. Praktičan rad i suvremene metode podučavanja odlično prihvaćaju obje grupe sudionika, posebno učenici kojima je ovakav pristup često prihvatljiviji nego tradicionalna nastava u učionici, naglasilo je povjerenstvo.
“Ova inovativna inicijativa je imala izniman utjecaj na lokalni stav prema kulturnoj baštini te ima potencijal za široku primjenu diljem Europe”, utvrdilo je Povjerenstvo.
Ukupno 28 laureata iz 16 zemalja prepoznato je po svojim iznimnim  dostignućima u očuvanju, istraživanju, predanom radu  i obrazovanju, odgoju i podizanju svijesti. Nezavisno stručno povjerenstvo je ocjenjivalo  ukupno 187 prijava koje su podnijele organizacije i pojedinci iz 36 zemalja diljem Europe i izabralo pobjednike. Građani  cijelog svijeta sada mogu glasovati online za Nagradu javnosti i dati podršku  nagrađenom projektu iz svoje države  ili neke druge europske zemlje. Projekti koje je povjerenstvo izabralo su izvrsni primjeri kreativnosti, inovativnosti, održivog razvoja i društvenog sudjelovanja u području baštine širom Europe. 
“Srdačno čestitam dobitnicima i njihovim suradnicima za izniman rad. Zahvaljujući njihovom talentu i predanosti, brojna europska kulturna i povijesna blaga su sačuvana i obnovljena na dobrobit sadašnjih i budućih generacija. Njihovi projekti podižu svijest o kulturnoj baštini kao strateškom resursu društva i gospodarstva Europe. Kulturna baština ujedinjava ljude, gradi mostove između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. U isto vrijeme, ona stvara gospodarski rast, promiče održiv razvoj i potiče društvenu suradnju i uključenost – što je danas značajnije nego ikada prije. Zato podržavamo ovu nagradu i ostale baštinske projekte kroz program Kreativna Europa i činit ćemo tako i nadalje”, izjavio je Tibor Navracsics, povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport. 
“Sva ova nagrađena postignuća dokazuju da je baština važna Europi i njenim građanima. Kulturna baština je pokretač održivog gospodarskog razvoja i kohezivna sila našeg multikulturalnog društva koju institucije Europske unije općenito priznaju, što je jasno pokazano nedavnim  izvješćem  "Kulturna baština je važna za Europu". Drago mi je da će se ovogodišnja dodjela nagrada održati u mom rodnom gradu Madridu, posebice, jer će se održati u tako iznimnoj baštini kao što je Zarzuela kazalište”, dodao je Plácido Domingo, slavni operni pjevač i predsjednik Europa Nostra-e.
Dobitnici će svoje nagrade Europske baštine 2016.  proslaviti 24. svibnja u povijesnom kazalištu Zarzuela u Madridu. Svečanost dodjele Nagrade Europske baštine  okupiti će  oko 1000 uzvanika, uključujući   stručnjake za baštinu, volontere i simpatizere iz cijele Europe, kao i visoke predstavnike institucija EU, zemlje domaćina i ostalih država članica. Tijekom svečanosti, biti će objavljeno sedam Grand Prix laureata, od kojih će svaki primiti 10.000 €, a biti će objavljen i dobitnik Nagrade javnosti, odabran između ovogodišnjih nagrađenih projekata.
Dobitnici nagrada  će predstaviti svoja iznimna postignića iz područja baštine također tijekom Sajma izvrsnosti u sjedištu Arhitektonskog fakulteta u Madridu 24. svibnja, a sudjelovati će i na  različitim događanjima umrežavanja za vrijeme Europskog kongresa baštine u Madridu (22.-27. svibnja) kojeg organizira  Europa Nostra u okviru  svog projekta umrežavanja "Usmjeravanje baštine", uz  potporu programa „Kreativna Europa“ Europske unije.

Dobitnici nagrada 2016. godine
  
Kategorija zaštite
▪ Pretvorba De Hoorn pivovare u kreativno središte, Leuven, BELGIJA
▪ Bizantska crkva Sv. Petra, Kastania, Mani, GRČKA
▪ Tradicionalna vodenica, Agios Germanos, Prespes, GRČKA
▪ Francuska bolnica, Faskrudsfjordur, ISLAND
▪ Dioklecijanove kupelji; bazeni na otvorenom, Rim, ITALIJA
▪ Muzej Oud Amelisweerd, Bunnik, Utrecht, NIZOZEMSKA
▪ Utvrda Kijkuit, Kortenhoef, Noord-Holland, NIZOZEMSKA
▪ Katedrala i biskupski muzej, Santarem, PORTUGAL
▪ Kraljev put, tjesnac El Chorr, Malaga, ŠPANJOLSKA
▪ 6 crkvi, Lorca, Murcia, ŠPANJOLSKA
▪ Knockando vodenica, Aberlour, Moray, VELIKA BRITANIJA
▪ Gotička kula Wimpole Hall, Wimpole, Cambridgeshire, VELIKA BRITANIJA
 
Kategorija istraživanja
▪ Očuvanje podvodnih arheoloških nalazišta, europski projekt koordiniran u Kopenhagenu, DANSKA
▪ ‘Žitnice sjećanja’, Bra, ITALIJA
▪ Digitalizacija zbirke centra biološke raznolikosti Naturalis, Leiden, NIZOZEMSKA
▪ Studija zaštite sela Gostuša u okrugu Pirot, SRBIJA
▪ Projekt Prapovijesna slika.  Pitoti: Digitalizirana umjetnost paleolita, Cambridge, VELIKA BRITANIJA
 
Kategorija predanog rada
▪ Zaposlenici i aktivisti Nacionalnog muzeja Bosna i Hercegovina u Sarajevu, BOSNA i HERCEGOVINA
▪ Gospođa Giulia Maria Crespi, Milano, ITALIJA
▪ Prijatelji Storfjord-a, Sunnmøre, NORVEŠKA
 
Kategorija obrazovanja, odgoja i podizanja svijesti
▪ ‘Veliki rat očima djeteta’, Roeselare, BELGIJA
▪ ‘Zvijezda u školi’, Karlovac, HRVATSKA
▪ ‘Usvojite spomenik’, Tampere, FINSKA
▪ Očuvanje i promicanje plesne baštine, Berlin, NJEMAČKA
▪ ‘Mali muzej Dablina’, Dublin, IRSKA
▪ Edukacijski program kulturne baštine: ‘Pripravnici Ciceroni’, Milano, ITALIJA
▪ Održivi razvoj visoravni Mourela, Nacionalni park Peneda-Geres, PORTUGAL
▪ ‘Škole baštine’, Bristol, UNITED KINGDOM
 
Nagrada Europa Nostra također je predstavljena  izvanrednim  postignućem Europskih zemalja koje ne sudjeluju u EU programu Kreativna Europa. 
Kategorija predanog rada:
Nacionalni povijesni i kulturni muzej-Reserve "Niasvizh", Niasvizh, BJELORUSIJA
 
EU nagrada za kulturnu baštinu / Nagrada Europa Nostra
Nagradu Europske unije za kulturnu baštinu / Nagradu Europa Nostra je  pokrenula Europska komisija 2002. godine, a od tada provodi Europa Nostra. Nagrada slavi i promiče najbolje postupke očuvanja baštine, istraživanja, upravljanja, volonterizma, obrazovanja i komunikacija. Na taj način, nagrada pridonosi jačem javnom priznanju kulturne baštine kao strateškoj vrijednosti gospodarstva i društva Europe. Nagradu podržava Europska unija putem programa „Kreativna Europa“. Europa Nostra dodatno je ojačala sposobnost  sektora baštine u Europi, naglašavajući najbolje prakse, potičući  prekogranične razmjene znanja i povezujući  različite  dionike umrežavanjem. Također je donijela mnoge koristi za pobjednike, kao što su veća (inter)nacionalna prepoznatljivost, praćena financiranjem i povećanjem  broja posjetitelja. Osim toga, nagrada je podigla svijest opće javnosti o našoj zajedničkoj baštini ističući istovremeno istinski europski karakter. Nagrada je stoga ključni alat za promicanje europske baštine.
Europa Nostra je pan-europska federacija organizacija civilnog društva u području baštine koju ujedno podupire široka mreža javnih institucija, privatnih tvrtki i pojedinaca. Djelujući  u  40 zemalja Europe, organizacija je glas civilnog društva posvećen očuvanju i promicanju europske kulturne i prirodne baštine. Osnovana je 1963. godine te je  danas prepoznata kao najznačajnija mreža organizacija posvećenih očuvanju baštine u Europi. Plácido Domingo, svjetski poznati operni pjevač i dirigent je predsjednik organizacije. Cilj kampanja Europa Nostra-e je spasiti ugrožene europske spomenike, mjesta i krajolike, posebno kroz program “7 najugroženijih“. Ona slavi izvrsnost kroz Nagradu EU za kulturnu baštinu / Nagradu Europa Nostra. Nagrada također doprinosi oblikovanju i provedbi europskih strategija i politika vezanih uz baštinu kroz strukturirani dijalog s europskim institucijama i koordinaciju Saveza europske baštine 3.3.
Kreativna Europa je novi EU program za potporu kulturnom i kreativnom sektoru, omogućujući im da povećaju svoj doprinos stvaranju radnih mjesta i gospodarskom rastu. S proračunom od 1,46 milijardi € za razdoblje 2014-2020, Kreativna Europa podržava organizacije u području baštine, izvedbene umjetnosti, likovnih umjetnosti, interdisciplinarnih umjetnosti, izdavaštva, filma, televizije, glazbe i video igara, kao i desetke tisuća umjetnika, kulturnih i audiovizualnih profesionalaca. Sredstva će im omogućiti da rade diljem Europe, da dopru do nove publike i razvijaju vještine potrebne u digitalnom dobu.