Pretražite novosti:

Radovi u Zvijezdi idu po planu ali i „uvode“ novu regulaciju parkiranja: Od 20. ožujka Strossmayerov i Trg bana J. Jelačića samo za vozila s naljepnicom, njima besplatno parkiranje i u dijelu Radićeve

17.03.2023.
Radovi u Zvijezdi idu po planu ali i „uvode“ novu regulaciju parkiranja: Od 20. ožujka Strossmayerov i Trg bana J. Jelačića samo za vozila s naljepnicom, njima besplatno parkiranje i u dijelu Radićeve
Parkiranje u Zvijezdi, najvećem „gradilištu“ u Karlovcu, od ponedjeljka, 20. ožujka, njenim stanovnicima ponajprije, bit će lakše zahvaljujući novoj regulaciji.

To, pojašnjeno je na današnjoj konferenciji za novinare, znači da će Trg Josipa Jurja Strossmayera, kod Gradske uprave, te susjedni, Trg bana Josipa Jelačića, biti za parkiranje samo vozilima koja su označena naljepnicom „Zvijezda“ i onima s istaknutim važećim znakom pristupačnosti. Parkiranje im je na ovim trgovima besplatno, kao i na dijelu Radićeve ulice kod Tehničke škole.
Samo radovi u sklopu Aglomeracije Karlovac – Duga Resa obuhvatit će 24 ulice u Zvijezdi, a vrijedni su 10,3 milijuna eura.
- Do sada su izvođeni u Šenoinoj i Haulikovoj ulici, na prostoru Cesarčeve, u travnju slijedi otvaranje i nastavak radova u Tomislavovoj i Križanićevoj, a trenutno su aktivni radovi u Banjavčićevoj ulici. Na prostoru Zvijezde izvodi se i obnavlja sva infrastruktura pod zemljom, od DTK mreže, električne mreže, vodoopskrbe, odvodnje, do uređenja prometnica i nogostupa, plinske mreže... Kontinuirano ćemo objavljivati dinamički plan kako bi ovi radovi što je manje moguće utjecali na živote građana, rekao je Ivan Klokočki, voditelj Jedinice za provedbu projekata Vodovoda i kanalizacije.

I radovi u sklopu Aglomeracije, kao i oni konstrukcijske obnove javnih zgrada zaštićene kulturne baštine, po riječima gradonačelnika Damira Mandića, napreduju predviđenim tempom, baš kao i bivša Oružana i Vojna ambulanta, ali naravno da otežavaju svakodnevni život, ponajprije stanarima Zvijezde i poslovnim subjektima u njoj.
- Njima smo ovo već na neki način najavili, na sastancima smo rekli da ćemo nastojati pronaći rješenje, prije svega parkiranja. Ova privremena regulacija je prije svega rađena prema potrebama stanovnika kojima je, posebno kako Aglomeracija napreduje, teško, gotovo nemoguće organizirati parkiranje. Zato je odluka da će Jelačićev i Strossmayerov trg biti isključivo za parkiranje vozila koja imaju naljepnicu Zvijezda, od 0 do 24 sata i to besplatno; oko 500 je takvih vozila. Za sva ostala vozila ova dva parkinga neće biti dostupna; za njih je parking u Vatrogasnoj ulici, kod dvorane Ekonomsko-turističke škole, te na Koranskom šetalištu, a u ograničenim uvjetima i kod Hostela Bedem. Na njima se parkiranje ne naplaćuje. Ovo neće riješiti sve probleme, ali molim da svi budemo strpljivi i odgovorni. Ovo je neka blaga cijena koju svi moramo platiti da bismo kroz nekih godinu i pol imali novo lice Zvijezde, poručio je gradonačelnik Mandić.

Dario Greb, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo zamolio je vozače vozila s naljepnicom Zvijezda da ne parkiraju na rezervirana parkirališna mjesta, a sve vozače da poštuju prometne znakove, te ne parkiraju na nogostupima i zelenim površinama.
Prvi tjedan primjene nove regulacije parkiranja u Zvijezdi, neće biti kažnjavanja zbog prometnih prekršaja, već upozorenja i opominjanja.
- Apeliramo na pridržavanje mjera ulazak u područja koja su privremeno postavljenom prometnom signalizacijom označena samo za pristup vozila s posebnom oznakom, odnosno vozilima s oznakom Zvijezde i pravilno parkiranje na istaknutim površinama, apelirao je pročelnik Greb.

Policija će, potvrdio je Davor Boljkovac, načelnik Postaje prometne policije Karlovac, pružiti potporu komunalnom i prometnom redarstvu i kontrolirati promet, nepropisno parkiranje i ulazak u područja koja su privremeno postavljenom prometnom signalizacijom označena samo za pristup vozila s posebnom oznakom Zvijezde.
- Molim sve građane da dosljedno poštuju privremenu prometnu signalizaciju kako bi izbjegli onaj represivni dio, odnosno, novčane kazne predviđene za te prekršaje, kazao je načelnik Boljkovac.

Gradonačelnik Mandić ponovo je pozvao srednjoškolce da ne idu u škole i iz njih koridorom radova i Radićevom ulicom jer je ona trenutno gradilište pa iako je ograđeno, nije 100 posto sigurno.  Zamolio ih je da koriste alternativan, lijep pravac: Šetalište dr. Franje Tuđmana – Edison – Šetnica Zdravka Švegara.