Pretražite novosti:

Prometno redarstvo za veću sigurnost građana i bolju prometnu kulturu

22.08.2018.
Prometno redarstvo za veću sigurnost građana i bolju prometnu kulturu
Promet u mirovanju, odnosno nepropisno parkiranje i zaustavljanje vozila od sada, uz policiju, u svojoj nadležnosti ima i prometno redarstvo Grada Karlovca, kojeg čine pet prometnih redara, ujedno i komunalnih redara.
- Riječ je o komunalnim redarima Grada Karlovca koji su prošli posebnu obuku za prometno redarstvo na Policijskoj akademiji u Zagrebu čime će obavljati i djelatnost prometnog redarstva, pojasnila je pročelnica UO za komunalno gospodarstvo Hermina Komanac.
Voditelj Odsjeka za redarstvo Oliver Budimir istaknuo je kako poslovi prometnog redarstva podrazumijevaju nadzor nepropisno zaustavljenih i prakiranih vozila na pješačkim stazama, prijelazima, prostorima za javno parkiranje kao što su autobusna stajališta te ostalim mjestima koja nisu predviđena za parkiranje automobila.
- Prometni redari rade s posebnim uređajima, a prilikom evidentiranja vozila u prekršaju uređaj automatizmo podatke šalje u bazu podataka. Naš cilj nije izdavanje kazni već povećanje sigurnosti i uvođenje bolje prometne kulture na ulicama, zaključio je Budimir.
Visina kazni iznosi 300, 500 ili 700 kuna, ovisi o kojoj je vrsti prekršaja riječ, prometni redari postupaju u skladu s Prekršajnim zakonom.
- Cilj nam je bio da osim komunalnog redarstva koje smo ekipirali, oformimo i prometno. Sukladno Zakonu, preuzeli smo mogućnost da jedinice lokalne samouprave na neki način brinu o redu prometa  u mirovanju. Isto tako Grad je odlučio tvrtki Mladost dati obvezu Pauk službe, što znači da više neće biti u koncesiji i cilj je da u gradu imamo zaokruženu cijelu priču, odnosno brigu o prometu u mirovanju. Želja nam je i da komunalno i prometno redarstvo s građanima komunicira svakodnevno. Nije nam cilj automatski kažnjavati već edukacijom i komunikacijom osvijestit građane, zaključio je gradonačelnik grada Karlovca Damir Mandić.