Pretražite novosti:

Ovo je godina stjecanja novih navika odlaganja otpada

21.01.2019.
Ovo je godina stjecanja novih navika odlaganja otpada
Projekt izobraznih-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom – Pametno odloži #BoljiKarlovacSloži, najvažniji je projekt Grada Karlovca u ovoj godini. Projektom će se provesti čak 174 izobrazno-informativne aktivnosti kojima se želi doprinijeti pozitivnim promjenama u sustavu gospodarenja otpadom na duži rok. Svrha projekta je izgradnja svijesti građana o važnosti odgovornog postupanja s otpadom, s posebnim naglaskom na četiri specifična cilja projekta, a to su:
  • sprečavanje nastanka otpada
  • pravilno odvajanje otpada u kućanstvima
  • kućno kompostiranje
  • ponovna uporaba predmeta
Na kraju cilj je smanjeno odlaganje otpada na odlagalištima. Ciljana skupina projekta su svi građani s posebnim naglaskom na žene, umirovljenike, odgojno-obrazovne institucije, turiste, djecu predškolske dobi i osnovnoškolce te poslovnu javnost. Slijede radionice u osnovnim školama, vrtićima, javne tribine za građane, natjecanja i predstave za djecu, obilježavanje značajnih datuma vezanih uz zaštitu okoliša, radijske i TV emisije, tiskanje promotivnih materijala prilagođenih za slabovidne osobe i strane turiste, a TV emisije će imati prevoditelje za gluhe osobe.
– Pozivamo građane i sve ostale da se uključe u edukacije kako bi što bolje mogli razvrstavati otpad, a i tvrtka Čistoća će biti na raspolaganju za sve informacije, naglasio je direktor Čistoće, Tomislav Polić na današnjem javnom predstavljanju Projekta.
Gradonačelnik Mandić je istaknuo da je obaveza svih primjenjivati nove načine brige o okolišu.
– Posebno je važno da ovo ne radimo zato što nam to nalaže Europska unija ili zato što je to rekao zakon, nego to radimo za sve nas koji danas živimo u Karlovcu i one koji će u Karlovcu živjet slijedećih, 10, 50, 100 godina, rekao je gradonačelnik, dodavši da nije još postavljena cijela infrastruktura za odvajanje, odnosno zbrinjavanje otpada, ali već sad postoji više od sto zelenih otoka i mobilno reciklažno dvorište na raspolaganju građanima.
- Neka godina koja je ispred nas stvarno bude godina gdje ćemo mijenjati navike, poručio je gradonačelnik Damir Mandić. 
Ukupna vrijednost projekta je 1.193.352,50 kuna, EU sufinancira 85 posto, a Grad Karlovac sa 71.000 kuna. Projekt je financiran iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020."