Pretražite novosti:

Život i posao ne smiju stati

20.10.2020.
Život i posao ne smiju stati
U posljednjih 14 dana na području grada Karlovca ima ukupno 215 zaraženih, a na području Karlovačke županije 294 i trenutno su na području županije 574 osobe u samoizolaciji. U osnovnim školama zaraženo je šestero djece i troje zaposlenika, u samoizolaciji je 162 djece, ukupno pet odgojnih skupina. Što se tiče gradskih tvrtki, u Čistoći je jedna zaražena osoba i dvije u samoizolaciji, te u Vodovodu i kanalizaciji 5 zaraženih osoba i 18 u samoizolaciji. Od gradskih ustanova, samo jedna osoba je u samoizolaciji i to iz Gradske knjižnice. Podatke je danas iznio Stjepan Mrežar, član Stožera civilne zaštite grada Karlovca, zadužen za problematiku pandemije koronavirusa.
Ove brojke nisu alarmantne, ali poduzete su dodatne mjere sigurnosti u gradskom sustavu.
- Za četiri tvrtke koje nužno moraju funkcionirati, a to su Čistoća, Zelenilo, Gradska toplana i Vodovod i kanalizacija, počevši s današnjim danom, pokrenut je rad u timovima što znači da je dio ljudi na poslu, a dio u pričuvi, ukoliko se nešto dogodi, jer sustav usluga prema građanima mora funkcionirati, naglasio je Mrežar.
Što se tiče ostalih tvrtki i ustanova, direktori i ravnatelji slične će odluke donositi po potrebi i osobnoj procjeni. Također, zaposlenici u gradskom sustavu moraju nositi maske u radno vrijeme, neovisno o tome nalaze li se u zatvorenom ili otvorenom prostoru, a postoji spremnost i za rad od kuće.
- Gradski sustav, prema scenarijima koje smo pripremili još u travnju, predviđa ovakve situacije i mi ćemo učiniti zaista sve da nesmetano funkcionira, pogotovo komunalne službe. Mi smo jutros odradili putem Teamsa sastanak s ravnateljima osnovnih škola i koristim ovu priliku zahvaliti se nastavnicima, roditeljima i ravnateljima, jer škole pokazuju da uz brigu i konstantan napor poštivanja mjera sustav može funkcionirati, kazao je gradonačelnik, ali i naglasio da se broj zaražene djece u osnovnim školama najviše veže uz dječje rođendane!
- Pozivam sve stanovnike Karlovca da zaista budemo razboriti i trezveni i pokušamo smanjiti mogućnost tih druženja koliko god nam se to činilo teško, poručio je gradonačelnik Mandić jer, naglasio je opet, život ne smije stati.
- Prije svega tu mislim na zdravlje, ali i na poslovne procese, na egzistenciju. Jasno je da ova pandemija, pogotovo na neke sektore, prije svega na uslužne, ostavlja dramatične posljedice. Ali isto tako možemo osobnom odgovornošću spriječiti širenje zaraze. Stožer civilne zaštite grada Karlovca je u stalnom kontaktu sa Stožerom civilne zaštite Karlovačke županije i mi ćemo narednih dana pratiti sva zbivanja na temelju toga predlagati mjere Županijskom stožeru, zaključio je gradonačelnik.