Pretražite novosti:

Završeni radovi na mrtvačnici Židovskog groblja, slijedi oslikavanje

26.01.2021.
Završeni radovi na mrtvačnici Židovskog groblja, slijedi oslikavanje
Na mrtvačnici Židovskog groblja završeni su i posljednji radovi u ovoj fazi sanacije. Obnovljena su ulazna vrata sa svim dijelovima te ugrađene ukrasne metalne rešetke, sastavni  dio vrata mrtvačnice.  Nove rešetke su izrađene prema originalu, ručno izrađene s puno sitnih detalja na elementima. Materijal od kojih su izrađene rešetke je kovano željezo plosnih profila s ručno izrađenim kovanim ukrasnim viticama i floralnim elementima.
Stare rešetke bile su prekrivene naslagama raznih boja, na floralnim elementima i viticama je bio vidljiv utjecaj mehaničkih djelovanja i atmosferilija zbog čega je došlo do truljenja. Okviri koji drže cijelu rešetku također su uništeni raznim oksidima i bili su raspadnog stanja.
Time su završeni svi planirani radovi na konstruktivnoj i građevinskoj sanaciji mrtvačnice na Židovskom groblju; sanacija temelja, sanacija krovišta kroz uređenje odvodnje, radovi na uređenju čestice, odnosno odvodnji, statička stabilizacija objekta ugradnjom betonskih vijenaca s metalnim sponama, sanacija unutarnjih zidova, skidanje stare žbuke i nanošenje nove te izrada betonske podloge, odnosno podne ploče u unutrašnjosti.
Svi radovi izvedeni su u suradnji i pod konzervatorskim nadzorom jer se radi o objektu u zoni zaštite.
Nastavak radova prijavljen je na natječaj Ministarstva  kulture i medija te ćemo sukladno odobrenim sredstvima nastaviti sa radovima u uređenju unutrašnjosti - uređenje unutrašnjosti objekta i vraćanje izvornih oslika na stropove i zidove mrtvačnice.