Pretražite novosti:

Zaštita i promocija kestena

12.06.2019.
Zaštita i promocija kestena
Održan je okrugli stol u okviru provedbe projekta „Zaštita i promocija kestena“ sufinanciranog iz INTERREG IPA prekograničnog programa Hrvatska-Bosna i Hercegovina – Crna Gora danas je u Karlovcu održan okrugli stol uz sudjelovanje predstavnika tvrtke Zelenilo, Veleučilišta Karlovac, gradskih i županijskih odjela, te partneri iz Velike Kladuše.
- Projekt je pri kraju, a jedna od najznačajnijih je uređenje Draškovićeve ulice, gdje su zasađena nova stabla, postavljene nove klupice i rasvjeta. Ukupna vrijednost projekta je oko 589 tisuća eura, a vrijednost aktivnosti koje je provodio Grad Karlovac iznosila je 211 tisuća eura. Provođenje je započelo 2017. i trajat će do kraja ove godine, izjavila je voditeljica projekta Sanja Belobaba.
Dr. Dinka Matošević iz Hrvatskog šumarskog instituta, jedna od sudionica okruglog stola, koja se bavi zaštitom šuma, točnije zdravstvenim stanjem kestena kaže da je sa svojom ekipom puno radila na području Karlovca, posebno šume Kozjača. Prvenstvo što rade je suzbijanje bolesti kestenove ose šiškarice koja je invazivna vrsta u cijeloj zemlji, a na području Karlovca i Ozlja su postigli izvrsne rezultate u biološkom suzbijanju ove bolesti. Dr. Matošević je prezentirala i analizu zdravstvenog stanja kestenovih šuma na području Velike Kladuše i Bužima.
Sudionike okruglog stola pozdravio je zamjenik gradonačelnika Ivan Mrzljak rekavši da je ovo jedan u nizu projekata koje grad Karlovac realizira i poseban je stoga jer obuhvaća više gradova i zemalja. Svako iskustvo u zaštiti kestena kao prepoznatljivog drveća na našem području je značajno, a kroz projekt smo dobili nemjerljiva iskustva i rezultate, ali i prekrasan drvored i uređenu šetnicu.