Pretražite novosti:

Zahuktava se projekt izgradnje Regionalnog centra kompetentnosti u srcu Karlovca

30.09.2020.
Zahuktava se projekt izgradnje Regionalnog centra kompetentnosti u srcu Karlovca
Odlična suradnja županija, gospodarstvenika, europski fondovi ..., rezultirali su projektom uspostave infrastrukture Regionalnog centra kompetentnosti u podsektoru elektrotehnike i računalstva „RCK-KaRijERA“. Projekt obuhvaća suradnju Karlovačke i Primorsko - goranske županije, a provodi ga Tehnička škola Karlovac sa svojim partnerima Karlovačkom županijom, Srednjom školom Slunj, Obrtničkom i tehničkom školom Ogulin, Elektroindustrijskom i obrtničkom školom Rijeka te suradnicima iz gospodarskog, obrazovnog, javnog i civilnog sektora. Projekta treba stvoriti prostorno tehničke kapacitete, mreže partnerstva i suradnje između obrazovnog, gospodarskog, javnog i civilnog sektora, podignuti svijesti o važnosti učeničkih kompetencija i ulozi strukovnih zanimanja u gospodarskom razvoju i stvoriti nove kadrove koji će biti konkurentni na tržištu rada. 
Projekt je financiran u stopostotnom iznosu od 25, 7 milijuna kuna iz Operativnog programa: “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. tj. iz Europskog fonda za regionalni razvoj i traje od 7. siječnja 2020. do 27. travnja 2023. godine. Karlovačka županija jedina je proglašena centrom kompetencija u dva sektora – strojarstvu „STRuKA“ i  elektrotehnici i računalstvu „KaRijERA“.
- Resorno ministarstvo je prepoznalo kompetencije, tradiciju, rad, interes prije svega gospodarski i napravljena je detaljna analiza potreba poduzetnika. Ne sumnjam da će se realizacija odvijati kako treba, kazala je državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Spomenka Đurić.
Potpisano je i 88 ugovora s gospodarstvenicima koji vape za radnom snagom i čekaju kadrove školovane u ovim centrima kompetentnosti, a Država je prepoznala ambiciju Karlovačke županije da odgovori na najveći problem u Hrvatskoj, a to je demografska opustošenost kraja i odlazak mladih ljudi. Ispred nas su slatke brige, čekamo javne nabave i ugovore s izvođačima, a onda slijede građevinski radovi i glasna cika djece koja će ispuniti ovaj prostor, rekla je zamjenica župana koja obnaša dužnost župana Martina Furdek Hajdin.
- Ovaj je projekt osuđen na uspjeh jer kada imate na jednome mjestu ovoliko partnera to znači da je sve unaprijed kvalitetno odrađeno. Karlovačka županija sa svim aktivnostima radi na tragu onoga što bi građani Karlovca htjeli, a to je da grad bude mjesto gdje će djeca dobivati najkvalitetnije obrazovanje i na koncu ostati ovdje i živjeti. Tehnička škola i Veleučilište imaju budućnost, a znanje i inovacije će se pretvoriti u radna mjesta. Grad Karlovac će u sljedećoj godini povećati iznos i broj stipendija za učenike što još jedna demografskih mjera, kazao je gradonačelnik Damir Mandić.