Pretražite novosti:

Zagrebački arhitekti nagradili i istaknuli Aquatiku i Grad zbog uspješno realiziranog projekta slatkovodnog akvarija

13.11.2017.
Zagrebački arhitekti nagradili i istaknuli Aquatiku i Grad zbog uspješno realiziranog projekta slatkovodnog akvarija
Arhitektonski projekt karlovačkog Kaqariuma dobio je u Društvu arhitekata Zagreb Posebno priznanje ARTUR u kategoriji: Realizacije i projekti arhitekture u turizmu. Tako je to bilo 2015. godine, a nakon godine dana rada karlovačkog slatkovodnog akvarija arhitektonska struka opet je danas dodijelila priznanje ARTUR, ovog puta uspješno realiziranom projektu Javna ustanova Aquatika - slatkovodni akvarij Karlovac zbog činjenice, kako je kazala ravnateljica Maruškić Kulaš prilikom preuzimanja nagrade, da su u prekrasnu "kuću" sada uselili i uspješno u njoj "žive". Ovo je još jedna u nizu nagrada Aquatici i Gradu Karlovcu, ali ovog puta s naglaskom struke da je projekt koji je sjajno zamišljen i podjednako dobro realiziran. Ipak, najbolje je počitati zašto su vrhunski stručnjaci u arhitekturi ovog puta dodijelili nagradu ARTUR, Gradu i akvariju: 
"Projekt akvarija u Karlovcu svojom arhitektonskom izvrsnošću kao i ambicijom i vizijom ljudi koji ga vode, vraća grad Karlovac; grad kroz koji često putujemo ka nekom turističkom odredištu, a vrlo ga rijetko posjećujemo; na mapu potencijalnih putovanja kao turističko odredište.
Njegovu važnost pronalazimo u izuzetno kvalitetnom afirmiranju zaboravljenog, a iznimno vrijednog prostora u unutrašnjosti Hrvatske. Akvarij tako predstavlja floru i faunu hrvatskih rijeka i jezera, geološku prošlost, tradicijsku kulturu i povijest porječja četiriju karlovačkih rijeka - Korane, Kupe, Mrežnice i Dobre, prezentirajući je na suvremen i atraktivan način, nenametljivim arhitektonskim izričajem koji inteligentno korespondira i sadržaju koji udomljuje i lokalitetu u kojem se smješta. Također treba napomenuti da je Aquatika jedini slatkovodni akvarij u Hrvatskoj, te na taj način stvara značajan kvalitativni pomak od stereotipne ponude morskih akvarija.
Ovaj projekt zasigurno najpotpunije pokriva sve kvalitete koje nagrada ARTUR želi afirmirati - od kreativnosti i inovantnosti, interdisciplinarnosti, ekološke svjesnosti, do angažiranosti u pogledu podizanju kvalitete prostora života u svom urbanom, arhitektonskom, socijalnom i turističkom aspektu. Kompleks akvarija tako sudjeluje na raznim nivoima aktivno u životu grada, od same urbane strukture grada, gdje ona postaje novo gradsko žarište na desnoj obali Korane; do njenog učešća u gospodarskom razvitku grada i okolice integriranjem lokalne turističke ponude, te razvojem uslužnih djelatnosti i proizvodnje, čiji je dio asortimana zastupljen u suvenirnici.
Ekološki aspekt, kao i afirmativan odnos spram urbanog i povijesnog konteksta, akvarij pokazuje kroz koncept zelenih krovova koji građevinu čine gotovo nevidljivom u okolišu čuvajući zelene vizure krajolika, te omogućujući da urbanistička cjelina zadržava prirodni izgled.
Autori kao i voditelji projekta od strane grada i drugih involviranih institucija uspjeli su zajedničkim naporom, ali i hrabrošću i otvorenošću za nove izazove, od Aquatike napraviti ne samo turističku atrakciju, već i generirati veliku ekološku, obrazovnu i znanstvenu vrijednost, koja bez sumnje može biti sjajan putokaz za iznalaženje i definiranje nekog novog i malo drugačijeg identiteta hrvatskog turizma."