Pretražite novosti:

Vlada Republike Hrvatske osigurala pomoć Karlovčanima – u ponedjeljak isplata naknade za štete od poplava

12.01.2024.
Vlada Republike Hrvatske osigurala pomoć Karlovčanima – u ponedjeljak isplata naknade za štete od poplava
Nakon što je Vlada RH krajem prošle godine donijela Odluku o dodjeli sredstava pomoći za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda u 14 županija, među kojima i našoj, ta će pomoć idući tjedan, odnosno, u ponedjeljak, Karlovčanima biti i isplaćena. Gradu Karlovcu dodijeljeno je 329.019,15 eura i to za štete na obiteljskim i višestambenim zgradama fizičkih osoba u iznosu od 184.202,85 eura, a za štete na nerazvrstanim cestama od 144.816,30 eura.

Po Zakonu, iznos novčanih sredstava ne može biti veći od 5 posto iznosa konačne potvrđene štete na imovini pojedinog oštećenika, a pomoć za naknadu štete stići će na račune 123 stanovnika Karlovca.
Inače, pomoć se zaključkom Državnog povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda dodjeljuje na stambeno građevinskim objektima fizičkih osoba za oštećenja od 60 posto i više, te na nerazvrstanim cestama u nadležnosti jedinica lokalne samouprave za oštećenja od 60 posto i više.

Podsjećamo da je Grad Karlovac sam već izdvojio više od 426.000 eura za pomoć Karlovčanima kojima su u svibanjskoj poplavi oštećeni stambeni objekti i poljoprivreda: 300.000 eura za pomoć u sanaciji posljedica poplave na obiteljskim kućama i višestambenim zgradama, a 126.640 eura za pomoć u saniranju šteta nastalih u poljoprivredi - na dugogodišnjim nasadima, obrtnim sredstvima u poljoprivredi i stočarstvu.