Pretražite novosti:

Većina djece vratilo se u škole i vrtiće

28.05.2020.
Većina djece vratilo se u škole i vrtiće
Zahvaljujući povoljnoj epidemiološkoj situaciji škole i vrtići su 25. svibnja otvorili svoja vrata. Od 1.826 učenika, koliko polazi razrednu nastavu, ovaj tjedan u školu se vratilo 1.684, a od idućeg tjedna očekuje se još više djece.
- Do sada su učitelji, roditelji i nastavnici puno pridonijeli tome da se djeca priviknu na različite oblike poučavanja, da provedu online nastavu i mješovite oblike nastave, ali za cjelovit razvoj djeteta, emocionalni i odgojno-obrazovni, najvažniji je boravak u školama. Učenici su se razveselili povratkom u škole, a i njihovi roditelji, naglasila je pročelnica odjela društvenih djelatnosti Draženka Sila - Ljubenko i dodala da se u vrtiće vratilo zasad oko 540 od 1.336 koliko ih ukupno inače pohađa karlovačke vrtiće.
- Ovo je prilika da ravnateljima, učiteljima, roditeljima, nastavnicima, tetama i čistačicama zahvalimo na svemu što su izdržali u ovom razdoblju, na zajedništvu i odgovornost svakoga od njih, jer  su pridonijeli da sve dobro funkcioniralo, poručila je Sila Ljubenko.
Podsjetila je da, nakon što su nastojali ublažiti posljedice epidemije i omogućili  besplatan vrtić u vrijeme epidemije, sada su stvoreni uvjeti za normalan rad pa će se troškovi boravka djece u vrtićima redovno opet plaćati od 1. lipnja za mjesec lipanj, a do 1. lipnja  samo onim roditeljima čija su djeca bila u vrtiću. Isto se odnosi na plaćanje produženog boravaka.
Na situaciju u školi, konkretno OŠ Dubovac osvrnula se ravnateljica Irmelina Sablić.
- OŠ Dubovac radi po putama HZJZ i preporukama Ministarstva. U prvom dijelu ožujka kada je došlo do mogućnosti da učenici krenu u škole, u OŠ Dubovac nijedan učenik nije išao na nastavu, ali se to sad u potpunosti promijenilo. Poštujemo sve mjere, od ulaska u školu gdje se dezinficiraju ruke i obuća učenika, te ograničava broj djece prema kvadraturi učionice na 15 do 20 učenika. Mi imamo mogućnosti da sve upute možemo primijeniti jer imamo velike učionice, tekuću vodu u svim učionicama, tekući sapun, papirnate ručnike i dezinfekcijsko sredstvo. Imamo iz učionica izlaz na terasu pa puno vremena u razrednoj nastavi, što je i preporuka, učenici provode na otvorenom. Roditelji su dobili upute da svako jutro izmjere temperaturu svojoj djeci koju upisuju u bilježnicu i donose s knjigama, a bilježnicu pregledavaju učiteljice svaki dan prije početka nastave, istaknula je Sablić.
Ujedno je zahvalila Gradu Karlovcu koji im je osigurao financijsku pomoć za nabavu svih sredstava kojima moraju biti opskrbljeni i nove autobusne linije za dolazak i odlazak djece na nastavu budući je zbog rekonstrukcije Marmontove aleje preusmjeren promet kroz Nemčićevu ulicu tako da autobus koji dovozi djecu iz Zagrada, Velike Jelse i Stativa stoji ispred škole i dežurna učiteljica prihvaća učenike kako bi sve proteklo sigurno.
- Najvažnija nam je briga za učenike. Početkom ovog tjedna na nastavu je došlo 245 učenika razredne nastave od ukupno 390 učenika. S današnjim datumom ih ima 309, a prema najavama od sljedećeg ponedjeljka bi oko 90 posto učenika trebalo biti na nastavi, izjavila je Sablić.
Kazala je i kako se radi o teškim vremenima na koja nitko od nas nije bio pripremljen i iz kojih „smo izašli snažniji, ali moramo još uvijek čuvati sebe i druge i ostati odgovorni“.  Ova školska godina zbog specifičnih uvjeta traje do 26. lipnja.