Pretražite novosti:

Uspješno proveden projekt Ofarbaj Karlovac

11.01.2022.
Uspješno proveden projekt Ofarbaj Karlovac
S krajem 2021. godine završen je projekt Ofarbaj Karlovac, putem kojeg su mladi Karlovca „prefarbali“ tri zida po vlastitom izboru na kojima su bili natpisi s govorom mržnje, kako bi osvijestili  javnost o rodno uvjetovanom nasilju. Projekt je počeo u kolovozu 2021., a financiran je sredstvima Erasums+ programa. Provedbu su odradili zajednički Udruga DrONe i Grad Karlovac, uz pomoć Volonterskog centra Istra te neformalnih skupina mladih; Kaos i Mladforma (Osijek). U aktivnosti je bilo uključeno oko 70 mladih osoba, pretežito s područja Karlovca, Osijeka i Pule. Aktivnosti su započele tzv. participativnim akcijskim istraživanjem, putem kojeg su se mlade Karlovčanke i Karlovčani sami izjasnili koje lokacije i koji natpisi s govorom mržnje ih najviše smetaju. Na temelju rezultata istraživanja i uz pomoć vršnjaka iz Pule i Osijeka izrađen je plan djelovanja i pripremne radnje za „farbanje“. Uz to, mladi su dodatno educirani kroz seriju radionica o posebnom obliku govora mržnje, s rodno uvjetovanim kontekstom, što je bila osnovna tema projekta na temelju koje su izrađeni umjetnički motivi za oslikavanje i uređenje zidova s govorom mržnje. U isto vrijeme provodila se i online kampanja za podizanje svijesti o rodno uvjetovanom nasilju.
Uređene su tri lokacije: dio zida u pothodniku na Baniji, dva potporna stupa ispod mosta na Korani i garaža pored Gimnazije Karlovac. U zadnjem mjesecu provedbe, prosincu, otvorena je izložba u Knjižnici za mlade s fotografijama i informacijama o svim aktivnostima projekta. Izložba se početkom 2022. seli u Centar za mlade Grabrik, gdje je zainteresirani mogu do kraja veljače pogledati.
Osim uređenja navedenih lokacija, izrađene su preporuke Gradu Karlovcu za uklanjanje natpisa govora mržnje s javnih površina. Preporuke su izradile mlade osobe uključene u projektne aktivnosti te su ih osobno uručili predstavnicima grada.