Pretražite novosti:

Uspješno okončan projekt Pametno odloži, #BoljiKarlovac složi

30.12.2019.
Uspješno okončan projekt Pametno odloži, #BoljiKarlovac složi
Uspješno je završen projekt Pametno odloži, #BoljiKarlovac složi završnom konferencijom za medije održanom na karlovačkom odlagalištu otpada Ilovac.
- Najprije bih zahvalio svima koji su sudjelovali u osmišljavanju i provedbi projekta Pametno odloži, #BoljiKarlovac složi. Projekt nosi poziv, da ne kažem nalog, svima nama da promijenimo vlastitu svijest, od odlaganja otpada do gospodarenja otpadom. Tu ne mislim samo na građane, nego i na gradsku tvrtku Čistoća, ali i na nas u gradskoj upravi. Ova projektna godina koja je iza nas pokazuje da će biti posla i da ćemo svi zajedno trebati odraditi puno aktivnosti. Teško je mijenjati navike, ali nema nam druge, kazao je na Ilovcu gradonačelnik Damir Mandić i dodao da je zaista trenutak kada moramo razmišljati o budućnosti, o svima koji dolaze poslije nas, te da im ostavimo što čišći okoliš.
U narednoj godini zahukta se posao postavljanja infrastrukture za odvojeno razdvajanje otpada s posebnim izazovom kod višestambenih zgrada.
- Kod višestambenih zgrada javlja se problem na koji način osmisliti spremnike za odvajanje otpada. Vjerujem da ćemo narednih mjeseci predstaviti neke ideje, a kako sada stvari stoje čini se najpraktičnije ići putem podzemnih spremnika čime se neće nagrđivanja estetike prostora, odnosno okoliša, dodao je gradonačelnik i dodao da će se u konačnici sva pitanja svesti na cijenu, što je potpuno opravdano, pogotovo kod građana.
- Stvarno smo nastojali da racionalizacijom unutar tvrtke Ćistoća i sredstvima za infrastrukturu iz vanjskih izvora, udar na naše građane ne bude prevelik, a uvjeren sam da će to tako i biti. Kroz tri godine očekuje nas i  otvaranje Centra za gospodarenje otpadom Babina gora. Tako da sve što radimo su prvi koraci ka potpunom uspostavljanju održivog sustava razdvajanja otpada, istaknuo je gradonačelnik.
Direktor tvrtke Čistoća, Tomislav Polić, pojasnio je aktivnu ulogu tvrtje u projektnom procesu
– Očekuje nas nastavak edukacije građana kako bi što više razvrstavali otpad i smanjivali količine miješanog komunalnog otpada. Rezultati koji se trenutno vide iz ovog projekta je 80 tona otpada na Reciklažnom dvorištu Ilovac u prošloj godini, a u ovoj godini čak 220 tona otpada, a na Švarči u prva tri mjeseca rada pet tona otpada. Rezultati edukacija se vide, građani su prihvatili odvajanje otpada, a vjerujemo i da će nastaviti, a mi im moramo omogućiti da imaju što bolje uvjete za odvajanje otpada, rekao je direktor Čistoće Polić.
Voditeljica izobraznih i informativnih aktivnosti projekta o održivom gospodarenju otpadom Pametno odloži, #BoljiKarlovac složi Martina Stojkić podsjetila je da je projekt financiran iz Kohezijskog fonda za razdoblje 2014. – 2020., počeo je 13. lipnja prošle godine, a završava 7. siječnja 2020. Ukupna vrijednost je nešto manja od 1,2 milijuna kuna, a EU sufinancira 85 posto sredstava, a preostalo Grad Karlovac i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.
– Ovaj projekt je imao zadatak provesti 174 izobrazne aktivnosti  kojima se htjelo doprinijeti pozitivnim promjenama u području gospodarenja otpadom to jest smanjiti količinu otpada koja se odlaže na naša odlagališta. Svrha projekta bila je dodatno izgraditi svijest naših sugrađana o važnosti gospodarenja s otpadom s posebnim naglaskom na četiri područja koja su bila zadana programom izobrazno- edukativnih aktivnosti u gospodarenju s otpadom koje je propisalo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Ta četiri područja su sprečavanje nastanka otpada, odvojeno prikupljanje otpada, ponovna uporaba predmeta i kompostiranje. Ciljna skupina bili su svi građani grada Karlovca od predškolske dobi do umirovljenika, turista, odgojnih institucija itd. Pohvaljujem naše škole i vrtiće koji su i prije ovoga projekta jako puno radili s djecom po pitanju gospodarenja s otpadom. Sigurna sam, što se tiče naših mladih, da grad ostaje u dobrim rukama po pitanju zaštite okoliša, kazala je Stojkić.