Pretražite novosti:

Uređuju se škole kako bi za jesen sve bilo spremno

10.08.2018.
Uređuju se škole kako bi za jesen sve bilo spremno
U Gradu Karlovcu djelatnost osnovnog obrazovanja realizira se u 10 osnovnih škola u okviru kojih je 10 područnih škola i Centru za odgoj i obrazovanje djece i mladeži. Ukupno oko 4 tisuće učenika u 229 razredna odjeljenja. Grad Karlovac je osnivač škola koje se nalaze na području grada, pa je i uloga Grada brinuti i kontinuirano ulagati u školske objekte osiguravajući što bolje materijalne uvjete, kao i programe i druge aktivnosti u cilju unapređenja odgojno – obrazovnog procesa (produženi boravak, preventivni program, rad s darovitim učenicima, prijevoz učenika, uvođenje jednosmjenskog rada u školama, ...). Tijekom ljetnih mjeseci provode se radovi kako bi u novoj školskoj godini učenicima bilo što ugodnije u školskim klupama. Zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić obišla je danas neke od njih. U OŠ Grabrik je završen parket u dvorani, novi podovi u dvije učionice i radi se na uređenju sanitarija. Kako je predstavila ravnateljica Željka Škot, uređena je podloga u dvorani, odnosno, brušen i lakiran parket, te izvučene crte za sportove i preostaje još samo dotjerivanje i čišćenje, te postavljanje švedskih ljestava na zid. Svi će radovi biti obavljeni na vrijeme i 3. rujna učenici će moći normalno u školu i dvoranu. Za radove je izdvojeno 447 tisuća kuna. Dio novca je osigurala škola, a dio Grad Karlovac. U OŠ Švarča se radi na prenamjeni prostora zbog povećanog broja učenika.
To je jedina škola koja bilježi veći broj upisanih učenika i sada će imati tri prva razreda sa po 22 učenika. 
- Veseli da je uzrok radova u OŠ Švarča povećan broj učenika, zbog čega uređuju dodatnu učionicu za prvašiće; tri su ih razreda po 22 učenika. U ovoj je školi najveći porast broja učenika, a jedan od razloga vjerojatno je i program produženog boravka, koji će od jeseni imati još jednu grupu, istaknula je zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić.
Osim toga, u toj školi preuređuju i učionicu za informatiku, jer je novom odredbom Pravilnika informatika obavezan predmet u petom i šestom razredu. Iz vlastitih sredstava kupit će i novu informatičku opremu. Na prenamjeni učionica radi se i u OŠ Banija i OŠ Rečica, koje će od ove godine početi s radom u jednoj smjeni.
Veća kapitalna ulaganja u osnovne škole realizirana 2017 i 2018.g. su energetska obnova zgrada OŠ Skakavac, OŠ Švarča i OŠ Dubovac. Ukupna vrijednost 5,4 milijuna kuna.
U PŠ Tušilović uskoro će krenuti projekt energetske učinkovitosti. Projekt je odobren od strane Fonda za zaštitu okoliša i čeka se potpis ugovora. Vrijednost radova je cca 800 tisuća kuna. Radit će se nova kotlovnica i grijanje na pelete, te promjena dijela stolarije. Fond za zaštitu okoliša financira 516 tisuća kuna, a Grad kroz decentralizirana sredstva 266 tis kuna. Energetska obnova OŠ Banija je prijavljena na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i čekamo rezultate, a vrijednost radova bi bila cca 4 milijuna kuna.
Za novi natječaj Fonda za energetsku učinkovitost pripremili smo dokumentaciju za prijavu energetske obnove zgrada OŠ Turanj i OŠ Braća Seljan. Čeka se objava natječaja. Vrijednost tih projekata bi bila ukupno oko 4,8 milijuna kuna.