Pretražite novosti:

Uređuju se gradske ustanove kulture

10.08.2018.
Uređuju se gradske ustanove kulture
Zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić obišla je u pratnji ravnatelja Gradskog kazališta „Zorin dom“ Srećka Šestana radove koji se izvode u ovoj ustanovi.
Ravnatelj Šestan ju je upoznao s do sada učinjenim. Napomenuo je da se u održavanje i sanaciju zgrade ulaže sustavno od 2013. godine te je ukupno do sada uloženo oko tri milijuna kuna, zahvaljujući financijskoj potpori Ministarstva kulture, Grada Karlovca i Karlovačke županije.
- Ove godine smo uspjeli dobiti 400.000 kuna Ministarstva kulture i s tim novcima ćemo napraviti prvu fazu uređenja fasade. Ove godine ćemo urediti pročelje i bočne terase, da bi za 2019. kandidirali i ostatak fasade. Grad Karlovac nas je popratio ove godine u investicijskom održavanju s 200.000 kuna i taj dio sredstava smo iskoristili za uređenje prostora u Zorin domu, nabavu novih zavjesa, dok ćemo iznos od 40-ak tisuća kuna od Županije utrošiti zajedno s gradskim novcem u dio prostorija za glumce. Planiramo da će radovi završiti do 15. rujna, kad kreće nova sezona, naglasio je Šestan.
Proteklih godina napravljena je protupožarna zaštita, instaliran je sustav ventilacije i klimatizacije, obnovljena je vanjska i unutarnja stolarija, zamijenjeno je krovište, a obnovljena je dvorana i dio sanitarnog čvora za publiku, dok od prošle godine Zorin dom ima novo gledalište.
Zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić kazala je da se u Zorin dom ulaže ne samo zbog vrijednosti programa koji se u njemu provode, već i zbog same kulturno povijesne vrijednosti zgrade. Pohvalila je posebno uspjehe Dramskog studija, a posebno je istaknula Zoru, koja ove godine slavi 160 godina rada.
Zamjenica gradonačelnika je istaknula ulaganja i u ostale ustanove u kulturi. Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ očekuje veliki projekt energetske obnove ukupne vrijednosti cca 6,8 milijuna kuna. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će sufinancirati cca 2,8 milijuna kuna, a očekuje se sufinanciranje i Ministarstva regionalnog razvoja.
- To je jedan vrijedan objekt u koji zalazi veliki broj Karlovčana, ali koji se isto tako profilirao kao mjesto u kojem se održavaju različiti programi, istaknula je Navijalić i dodala kako je kapitalni projekt Muzej Domovinskog rata na Turnju, gdje u kontinuitetu traju radovi i čije otvorenje planiramo sljedeće godine.