Pretražite novosti:

Ujedinjeni u različitosti

09.05.2020.
Ujedinjeni u različitosti
Danom Europe, koji se održava 9. svibnja svake godine, slavi se mir i jedinstvo u Europi. Datum označava godišnjicu povijesne "Schumanove deklaracije". Tijekom govora u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi kojom bi rat među europskim državama postao nezamisliv. Njegova vizija bila je osnovati europsku instituciju koja bi objedinila proizvodnju ugljena i čelika i upravljala njome. Ugovor o osnivanju takvog tijela potpisan je godinu dana kasnije, a Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije. Trenutno Europska unija može reći da je ostvarila svoj primarni cilj, jer među članicama Europske unije već 75 godina vlada mir i ova globalna kriza izazvana koronavirusom pokazala je visok nivo jedinstva i solidarnosti među državama članicama. čemu svjedoči i ovotjedni Zagrebački summit održan na inicijativu Republike Hrvatske koja trenutno predsjedava Europskom unijom. Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013. godine, a i godinama prije, omogućeno je Hrvatskoj, pa tako i Gradu Karlovcu, korištenje bespovratnih sredstava iz različitih programa EU, koje je Grad obimno i koristio.
Samo u ovoj financijskoj perspektivi 2014.-2020. Grad Karlovac je proveo 23 projekta vrijednosti oko 78 mil. kuna, 39 nacionalnih projekata vrijednosti oko 14 mil. kuna što je 62 projekata vrijednosti oko 92 mil. kuna. Trenutno su u provedbi 24 projekta vrijednosti oko 107 mil. kuna, a u procesu ocjenjivanja 9 projekata vrijednosti oko 38 mil. kuna. Ukupno dakle 86 projekata vrijednosti oko 200 mil. kuna.
U pripremi su i veliki razvojni projekti, posebno vezani uz ITU mehanizam u koji je 6. prosinca 2018. Vlada RH dala Gradu Karlovcu mogućnost uključenja. Od tada do danas je službeno od strane MRRFEU RH odobreno Veće urbano područje gradova Karlovca, Ozlja i Duga Rese sa sjedištem u Karlovcu gdje je unutar gradske uprave formiran i djeluje ITU-odsjek kao posredničko tijelo. Pred usvajanjem je i Strategija razvoja Većeg urbanog područja, a još u listopadu 2019. godine Grad Karlovac je dobio pozitivno mišljenje MRRFEU RH na svu dostavljenu dokumentaciju vezanu uz ITU-mehanizam. Ovaj mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja je mehanizam Europske unije koji ima cilj jačanje uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja iz tri različita fonda: Europski fond za regionalni razvoj, Kohezijski fond i Europski socijalni fond i to za specifične ciljeve:
  • razvoj poduzetništva
  • toplinarstva
  • kulturne baštine
  • brownfield lokacija (bivša vojna i industrijska područja)
  • povećanje putnika u javnom prijevozu
  • integracija socijalno osjetljivih skupina
  • borba protiv siromaštva
  • modernizacija strukovnog obrazovanja
Budući ITU-projekti VUP Karlovac su ravnomjerno raspoređeni na području cijelog urbanog područja, s očekivanom koncentracijom u urbanim centrima: Karlovac, Ozalj i Duga Resa. Ukupna vrijednost svih 166 projekata u inicijalnoj bazi, u Većem urbanom području Karlovac iznosi 345 mil. eura, od toga na grad Karlovac otpada 51 projekt vrijednosti 1,9 mil kn odnosno 71% od ukupne vrijednosti svih prijavljenih projekata sva tri grada. Trenutno na području VUP Karlovac postoji 55 projekata ukupne vrijednosti 61,3 mil. eura u potpunosti spremnih za provedbu - I kategorija.
Grad Karlovac i Gradska toplana pripremaju već godinu dana projekt izmjene vrelovoda, pripremljen je projekt obnove kina Edison, trga u Zvijezdi te su osmišljena u UO za razvoj grada i EU fondove tri integrirana projekta koji bi obuhvatili sva tri grada vezano pametan promet i sanaciju mostova u kombinaciji sa Smart City strategijom,  zatim projekt kulturne baštine „Karlovački kulturni triangl“: Vaništa u Karlovcu, Slava Raškaj u Ozlju i Miroslav Šutej u Duga Resi, a sve oslanjajući se na tri velika strateška cilja u SRVUPKA: revitalizirane urbane cjeline VUPKA, velika infrastruktura za razvoj i konkurentno i moderno gospodarstvo triju gradova. Možemo zaključiti da je sva potrebna dokumentacija koju su drugih sedam  ITU-gradova u RH pripremali dvije godine, Grad Karlovac i UO za razvoj grada i EU fondove pripremio u 4 mjeseca za ovo i slijedeće financijsko razdoblje do 2027. godine. Pred nama i druga dva grada tek predstoji obiman posao pripreme i provedbe ITU-projekata koji su navedeni u Strategiji, a koji će se realizirati suradnjom gradskih odjela i institucija triju gradova.
Koliko velik značaj imaju za Grad Karlovac drugi fondovi i programi Europske unije govori i podatak da trenutno provodimo 7 projekata energetske obnove javnih zgrada; naše gradske uprave, gradske knjižnice, zgrade Veleučilišta u Meštrovićevoj, Područne škole Tušilović, OŠ Turanj, a  krećemo i sa DV Dubovac i OŠ Braće Seljan sveukupne vrijednosti investicija 32,2 mil. kuna, od čega Grad financira udio od 12,2 mil kn, MRRFEU – Fond za sufinanciranje 5,9 mil. kuna, bespovratna sredstva su u iznosu 14, 1 mil. kuna. To su projekti koji pridonose energetskoj učinkovitosti javnih zgrada, uštedi energije ugradnjom toplinske vanjske ili unutarnje izolacije zidova i krovova, zamjena stolarije te rekonstrukcije sustava grijanja. U pripremi, fazi projektiranja, su i tri nova projekta energetske obnove, uprkos krizi nadamo se krajem godine raspisu natječaja za javne zgrade (Mala zgrada gradske uprave, Sokolski dom, zgrada JVP).
Izdvojili bi i projekt izgradnje poslovne zone na Gornjem Mekušju vrijedan 10,5 milijuna kuna od kojih je 8,7 milijuna bespovratno iz OPKK, a bit će završen do kraja lipnja i bio bi neostvaren da nije bilo bespovratnih sredstava.
Izgradnju vrtića Mahićno financiramo iz Programa ruralnog razvoja - 4,5 mil kuna bespovratno, a uložiti ćemo 1,2 milijuna iz gradskog proračuna.
Po pitanju gospodarenja otpadom u partnerstvu smo u projektu izgradnje prilazne prometnice za Babinu Goru i imamo završene projekte Reciklažnog dvorišta i edukacije građana kroz projekt „Pametno odloži, bolji Karlovac složi!“ - to su projekti ukupne vrijednosti 11,5 milijuna kuna.
Provode se društveni projekti, njih 7, čija ukupna vrijednost prelazi 20 mil. kuna, financirani ponajviše iz OP učinkoviti ljudski potencijali i Europskog socijalnog fonda iz kojeg izdvajamo projekt u provedbi “Učimo, radimo, živimo“ kroz koji jačamo stručna znanja teško upošljivih osoba, kao i projekte pomoćnika u nastavi i Zaželi. Aktivni smo i dalje u INTERREG-programu u partnerstvu sa različitim institucijama i sa drugim zemljama EU u provedbi projekta naziva FORTITUDE 7,5 mil. kuna ukupne vrijednosti, u kojima umrežavanjem činimo Grad Karlovac prepoznatljivim u stvaranju nove inovativne turističke ponude na Starom gradu Dubovcu; neke od aktivnosti su zajednička godišnja manifestacija – Noć utvrda, uređenje i opremanje centra za posjetitelje na Dubovcu, tematska ruta za posjetitelje, nabava mobilne tribine, multimedijalne opreme i slično.
U partnerstvu sa JU Regionalnom razvojnom agencijom KŽ europskim sredstvima izgradili smo šetnicu na Korani, a sredstvima Ministarstva turizma opremit ćemo šetnicu kompletima multimedijskih naočala, čime ćemo povećati atraktivnost same lokacije.
Premda je krizno stanje uslijed svjetske pandemije koronavirusom, željeli bi istaknuti kako Grad Karlovac i dalje priprema velike razvojne projekte za buduće financijsko razdoblje oslanjajući se na 5 ciljeva: zelenija, pametna, socijalna bolje povezana Europa bliža građanima. Na taj način želimo potvrditi priznanje od prošle godine i popeti se na ljestvici gradova: podsjećamo na plaketu Grada Karlovca u izboru najboljih gradova u povlačenju EU-sredstava u RH u kojem smo bili finalisti u izboru gradova! Grad Karlovac povukao je 768 kuna po stanovniku, a sa 4.26 posto od ukupnog iznosa svih povučenih sredstava gradova se plasirao među pet najboljih!
Želimo i dalje zadržati ali i povećati taj rejting te stoga i dalje marljivo radimo u suradnji sa svim upravnim odjelima u Gradu Karlovcu, a sve kako bi opravdali i svoje članstvo u Europskoj uniji i još jednom pokazali da smo oduvijek povijesno, kulturološki i gospodarski bili i ostali dio Europe, kojoj je Republika Hrvatska i Grad Karlovac svojim projektima i znanjem potvrdio da moto EU živi: „Ujedinjeni u različitosti!“.
Čestitamo Vam Dan Europe!