Pretražite novosti:

U 2021. obrtnici, poljoprivrednici i poduzetnici i dalje u prvom planu

19.01.2021.
U 2021. obrtnici, poljoprivrednici i poduzetnici i dalje u prvom planu
U 2021. godini Grad Karlovac nastavlja s potporama mikro i malom poduzetništvu, obrtništvu, poljoprivredi i ruralnom razvoju s ukupnim iznosom od 2,54 milijuna kuna. 
Cilj je nastavak stvaranja povoljnijeg poduzetničkog okruženja, očuvanje i razvoj poljoprivredne proizvodnje i ruralnog prostora, te pomoć i podrška poduzetnicima uslijed pandemije koronavirusa. Za Program razvoja malog gospodarstva 1,25 milijuna kuna, korisnici mogu ostvariti maksimalno 50 tisuća kuna potpore u poduzetništvu i 60 tisuća kuna u poljoprivredi. Mjerama potpore za poduzetništvo planira se obuhvatiti veći broj korisnika nego u 2020. zbog teške situacije uslijed pandemije koja je posebno pogodila uslužni sektor.  Zato su uz postojeće mjere potpora poduzetništvu iz 2020. godine uvedene dodatne mjere potpora.
U 2021. godini potpore će se putem javnog poziva dodjeljivat poduzetnicima početnicima, za jačanje proizvodne djelatnosti, sudjelovanje na sajmovima, promociju i brendiranje, te za edukaciju poduzetnika. Kao dodatne mjere uvode se potpore poduzetnicima za jačanje konkurentnosti uslužnog sektora, subvencioniranje kamata na kredite za tekuću likvidnost, sufinanciranje troškova zakupa privatnog poslovnog prostora s 50 posto, odnosno maksimalno 800 kn/mj za mjesece u kojima je bila zabrana rada i potpora za nabavku dezinfekcijskih sredstava i zaštitne opreme.
Osim financijske podrške Grad Karlovac nastavlja provoditi i tzv. koronamjerame kako bi ublažio negativne posljedice pandemije koronavirusa i to smanjenjem zakupa poslovnih prostora u vlasništvu Grada i RH za 2021. godinu, obustavom plaćanja zakupnina javnih površina i poslovnih prostora u vlasništvu Grada, izuzev trgovina i ljekarni i obustavom plaćanja komunalne naknade onim djelatnostima koje imaju zabranu rada odlukom Stožera civilne zaštite RH.
Za Program razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja na području Karlovca planirana su sredstva od 1,3 milijuna kuna i to za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, odnosno nabavu mehanizacije, biljnu i stočarsku proizvodnju, pčelarstvo, poljoprivredne radove, analize, osiguranje poljoprivredne proizvodnje, edukacija, certificiranje, te ublažavanje štete od prirodnih nepogoda. Također, dodjeljivat će se potpore i za ruralni razvoj, diverzifikaciju djelatnosti i trženje poljoprivrednih proizvoda, te promidžbene aktivnosti. Uvedene su i nove mjere ruralnog razvoja; sufinanciranje izrade projektne dokumentacije, prodajne ambalaže, digitalne opreme za proizvodnju i prodaju.
Potpore poduzetnicima i poljoprivrednicima dodjeljivat će se putem javnog poziva koji će biti otvoren  otvoriti nakon što javno savjetovanja završi i kada se obrade svi zahtjevi i komentari, najkasnije očekujemo da će javni poziv za potpore biti objavljen najkasnije u ožujku ove godine. Svi zahtjevi zaprimat će se online, a za poljoprivredu će biti i mogućnost fizičke dostave zahtjeva.
- Cilj nam je da sve poslovne aktivnosti koje ovise o potporama krenu što prije. U 2020. godini po raznim osnovama izdvojili smo skoro deset milijuna kuna kakao bi pomogli naši poduzetnicima pogođenim koronom. Cilj je i u 2021. godini nastaviti sačuvati svako radno mjesto. Svjesni smo da će 2021. godina biti izazovna i zato smo tzv. korona mjere produžili na prva tri mjeseca, ali vidjet ćemo kako će se sve dalje razvijati. Naš nadležni odjel je na raspolaganju zaista svima i obrtnicima i poduzetnicima i poljoprivrednicima, zaključio je gradonačelnik Damir Mandić.