Pretražite novosti:

Tradicionalni prijam za crkvene velikodostojnike

17.12.2019.
Tradicionalni prijam za crkvene velikodostojnike
Tradicionalni prijam za crkvene velikodostojnike uoči božićnih blagdana upriličio je danas gradonačelnik Damir Mandić. 
– Drago mi je da smo se okupili i što se tiče nas koji se nazivamo kršćani različitih denominacija, ali i što se tiče ostalih vjerskih zajednica, Karlovac ima svoju kulturnu baštinu koja je na neki način sukus svega što suživljava na ovim prostorima. Mi često za sebe kažemo i mislimo da jesmo srce Hrvatske  i da jesmo u srcu Hrvatske tako da ono treće što uvijek kažemo, da kako kuca Karlovac, tako kuca i Hrvatska. Ta naša uključivost koja nas na neki način obilježava, ustvari daje onaj jedan optimističan pogled prema naprijed u narednoj godini. Što se tiče Gradske uprave i mene osobno, nastavljamo istim tempom i vjerujem da ćemo imati priliku i dalje uspješno raditi. Trudit ćemo se i dalje biti na raspolaganju ne samo vama nego svima u gradu. Sve u svemu, mislim da smo svi odgovorni i da svi nastupamo iz one vlastite odgovornosti i vlastitog posla i da smo svjesni da nismo bitni mi nego oni zbog kojih radimo to što radimo, istaknuo je Mandić. Rekao je i kako se u ovo vrijeme adventa osjeća određena napetost i sukob tradicionalnog i modernog.
- Meni se čini da taj sukob nije nužan zato što u konačnici ono što vrijedi ostat će, ono što ne vrijedi propast će, kazao je između ostalog Mandić.
Prigodnim riječima obratio se i pastor Ladislav Ružička iz Baptističke crkve, te istaknuo kako pozdravlja sve ono što se radi u ovom gradu i što je vidljivo, a posebno ono što je nevidljivo, ispod zemlje, a podiže razinu kvalitete života. Arhimandrit Naum ispred Srpske pravoslavne crkve rekao je kako su vjerske zajednice na neki način ambasadori ovoga grada, te također pohvalio dobre odnose i suradnju s Gradom Karlovcem i njegovim čelništvom.
Pastor Almir Pehlić iz Protestantske crkve zahvalio je na prekrasnom programu ovogodišnjeg Adventa u Karlovcu. Kazao je kako se često od teologa i svećenika može čuti kako je advent jako bučan i presvijetao.
- Pa zar nam nije potrebno malo svjetla i nije li ovaj advent u Karlovcu zapravo slika onoga što se događa u svima nama, u našim dušama? Ponekad Bog treba onako vrisnuti i reći: Probudi se, slušaj, evo svjetla progledaj!, poručio je Pehlić.
Alen efendija Jakupović iz Medžlisa islamske zajednice u Karlovcu između ostalog rekao je kako nema mnogo takvih gradova kao što je Karlovac kao područje koje spaja svojom različitošću. Ovim povodom pomoćni biskup zagrebački gradonačelniku je uručio dvije spomen monografije, jednu nastalu povodom 350. obljetnice Katoličkog bogoslovnog fakulteta, a drugu o 2. Sinodi Zagrebačke nadbiskupije, dok je gradonačelnik poklonio sliku Starog grada Dubovca, akademskog slikara Daniela Butale.
Prijamu su osim mons. Ivana Šaška, pomoćnog biskupa zagrebačkog sudjelovali i prof. Ante Crnčević, dekan Karlovačkog dekanata Dražen Karačić, svećenici župa Karlovačkog dekanata, kao i crkveni velikodostojnici drugih vjeroispovijesti.