Pretražite novosti:

Svi u Karlovačkoj županiji mogu do knjiga zahvaljujući projektu Gradske knjižnice Karlovac: Stigao novi bibliobus, koji obilazi čak 77 stajališta

14.09.2023.
Svi u Karlovačkoj županiji mogu do knjiga zahvaljujući projektu Gradske knjižnice Karlovac: Stigao novi bibliobus, koji obilazi čak 77 stajališta
Svi stanovnici Karlovačke županije moći će u svom mjestu posuditi knjige i različite druge materijale zahvaljujući projektu "Čitanje je važno, uključuje nas snažno" Gradske knjižnice Karlovac, kojim je, između ostalog, nabavljen i novi bibliobus, financiran iz Europskog socijalnog fonda s 3,5 milijuna kuna te 530.000 kuna Ministarstva kulture i medija.

Čulo se to na današnjoj, završnoj konferenciji projekta, čija je povedba počela prije dvije godine i, uz 40 radionica kojima je obuhvaćeno 17 osoba starijih od 54 godine, 30 osoba s invaliditetom, te više od 300 mlađih od 25 godina, rezultirala i modernim bibliobusom, koji su danas trubljenjem „u promet pustili“ karlovački mališani i gradonačelnik Damir Mandić.

Karlovačka knjižnica, ispričala je voditeljica Službe za knjigu i nakladništvo u Ministarstvu kulture Mihaela Majcen Marinić, jedna je od 12 u zemlji koje su dobile ili će dobiti nove bibliobuse, odnosno, pokretne knjižnice.
A upravo je Gradska knjižnica Karlovac, napomenula je ravnateljica Kristine Čunović, imala prvu pokretnu knjižnicu u Hrvatskoj, još 1911. pa ima i najstariju bibiliobusnu službu u zemlji.

- Naravno svaka knjižnica ima zgradu, to je vrijedno, naša i bibliobus, što je jako vrijedno, ima knjige, što je posebno vrijedno, ali ono najvrjednije su ljudi koji rade u knjižnici. Zato zahvaljujem svima koji rade u Knjižnici Ivan Goran Kovačić, sadašnjoj i bivšoj ravnateljici Kristini Čunović i Jasmini Milovčić na svemu onome što rade, kao i ministrici i Ministarstvu kulture i medija. Te čestitke nisu samo riječi, nego i preuzimanje obveza: i dalje ćemo biti vaša podrška, rekao je gradonačelnik Mandić, napomenuvši da je ponosan na sve. 

Ponosan je bio i na vrtićarce, mališane Odjela za djecu predškolskog uzrasta te učenike  OŠ Banija i Umjetničke organizacije Lepeza i OŠ Dubovac, koji su pjevali i recitirali na odličnom programu u Knjižnici, a potom i razgledali novi bibliobus.