Pretražite novosti:

Svi karlovački mališani, bez obzira jesu li im roditelji zaposleni, imat će svoje mjesto u vrtiću: Karlovac iz NPOO-a dobio novac i za vrtić u Hrnetiću sa 88 mjesta

13.03.2024.
Svi karlovački mališani, bez obzira jesu li im roditelji zaposleni, imat će svoje mjesto u vrtiću: Karlovac iz NPOO-a dobio novac i za vrtić u Hrnetiću sa 88 mjesta
Izgradnjom vrtića Luščić i Rečica, te dogradnjom onog u PŠ Hrnetić, svi karlovački mališani, bez obzira jesu li im roditelji zaposleni ili ne, imat će svoje mjesto u vrtiću.

Potvrdio je to gradonačelnik Damir Mandić, nakon današnjeg preuzimanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz NPOO-a za rekonstrukciju i uređenje vrtića u PŠ Hrnetić. Sredstva su to iz drugog Poziva Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova, ali i druga koja je Karlovac dobio: iz prvog poziva, podsjetimo, osigurao je bespovratna sredstva za izgradnju vrtića Luščić i Rečica.
- Ovaj ugovor vrijedan je gotovo 700.000 eura, u prvom pozivu smo dobili oko 2,5 milijuna eura. Vrtić Rečica je u izgradnji i u rujnu će biti gotov, izgradnja vrtića u Luščiću uskoro kreće i trebao bi biti završen za godinu i pol, dok za ovaj u Hrnetiću slijedi projektiranje. U ta tri vrtića bit će oko 300 mjesta, čime ćemo ostvariti cilj da svako dijete u Karlovcu, bez obzira jesu li mu oba roditelja zaposlena ili ne, imi svoje mjesto u vrtiću, rekao je gradonačelnik Damir Mandić.

Sredstva iz NPOO-a za vrtić u Hrnetiću odnose se na izradu projektne dokumentacije, građevinske radove rekonstrukcije - dogradnje školske zgrade PŠ Hrnetić, stručnog  nadzora, opremanja te troškova promocije i vidljivosti. Rekonstrukcijom i opremanjem prostora sadašnje PŠ Hrnetić bit će osigurano 6 dnevnih boravaka za 88 djece predškolske dobi, odnosno  4 dnevna boravka za djecu jasličke i 2 dnevna boravka za djecu vrtićke dobi.  U Područnoj školi Hrnetić u ovoj školskoj godini nastava se odvija u jednoj smjeni za 9 učenika u jednom kombiniranom razrednom odjelu, a nastava će u njoj biti organizirana i u narednim školskim godinama.

Dječji vrtić u Rečici, koji će do nove pedagoške godine biti završen, imat će mjesta za 46 mališana u tri dnevna boravka: dva za djecu jasličke i jedan za djecu vrtićke dobi. Građevina će imati dva spojena krila, jugoistočno u kojem su prostorije boravaka i sjeverozapadno, u kojem su sve ostale prateće prostorije.. Površina zemljišta pod građevinom iznosi 565m2, dok neto podna površina zatvorenih prostorija iznosi 395,72m2, a otvorenih površina iznosi 113,53m2. Preostali dio terena će se urediti kao zelena površina s dječjim igralištem te pristupnom prometnicom s parkiralištem od 20 mjesta od kojih 1 parkirališno mjesto za osobe s invaliditetom. Radovi i oprema vrijedni su 1,2 milijuna eura, od kojih je 544.694 iz NPOO-a, dok je ostatak osigurao Grad Karlovac.

Za dječji vrtić u Luščiću ishođena je građevinska dozvola, a postupak nabave radova na izgradnji i opremanju u procijenjenoj vrijednosti od 6.028.300 eura bez PDV-a je u fazi pregleda tehničke dokumentacije i pripreme postupka u EOJN RH. Točan datum početka gradnje bit će poznat nakon provedenog postupka javne nabave, no očekuje se uskoro. Predviđen rok trajanja ugovora o radovima je 14 mjeseci. Grad Karlovac je za izgradnju ovog vrtića iz NPOO dobio 1,911.208 eura.
Zgrada je planirana kao jednokatna slobodnostojeća građevina neto korisne površine 3074, 41 m2 kapaciteta za 200 djece u 10 odgojnih skupina: 4 jasličke i 6 vrtićkih. Uz prostorije predviđene za smještaj djece i zaposlenika, planirani su i gospodarski prostori koje čine praonica rublja i kuhinja za pripremu 600 obroka dnevno budući će se u njoj pripremati obroci i za područne vrtiće.  

Svi dnevni boravci za djecu imat će svoje natkrivene terase, kao i zajedničku nenatkrivenu terasu koja će povezivati sve jedinice.  U prizemlju će se na tom otvorenom prostoru nalaziti igralište s dječjim igralima i spravama. Vanjsko igralište bit će ograđeno, a cijela parcela hortikulturno uređena, sadnjom novih stabala i zelenila te uz zadržavanje svih postojećih stabala na čestici. Također je predviđeno postavljanje većeg broja posuda s manjim stablima na krovu građevine kako bi se krov ozelenio. Oborinska voda s krova građevine bit će korištena kao tehnološka voda i kao voda za ispiranje u toaletima.
Na dijelu krova bit će postavljena sunčana elektrana. Dobivena električna energija iz sunčane elektrane koristit će se za vlastite potrebe, a eventualni višak predat će se u NN mrežu. Za potrebe grijanja dječjeg vrtića predviđena je ugradnja podnog grijanja s dizalicama topline zrak/voda kao izvorima dobivanja toplinske energije. Na čestici će biti izgrađeno parkiralište sa 69 parkirališnih mjesta.