Pretražite novosti:

Sve je spremno za početak školske godine

03.09.2020.
Sve je spremno za početak školske godine
Početak ove školske godine po mnogočemu se razlikuje od prijašnjih jer se nalazimo u neizvjesnoj epidemiološkoj situaciji i vremenu. Neovisno o tome Grad Karlovac nastoji organizirati karlovačke osnovne škole i pripremiti kako bi učenici i djelatnici u što sigurnijim okolnostima započeli novu školsku godinu. Grad je zbog toga u stalnoj koordinaciji s osnovnim školama koje će koristiti model A resornog Ministarstva što znači da učenici svaki dan odlaze u škole. Posebne iznimke odnose se na učenike koji su u samoizolaciji, ili su pozitivni na koronavirus, ili pohađaju izborne predmete i ako u tim situacijama neće moći biti organizirana nastava, za njih će se organizirati online nastava.
- S obzirom na velike škole i veliki broj učenika u Karlovcu, čime je sigurno i veći rizik od zaraze, odlučili smo organizirati nastavu u dvije smjene za sve osnovne škole, pa tako i za one koje su do sada radile u jednoj smjeni. Jedino OŠ Skakavac i OŠ Rečica koje imaju manji broj učenika i prostorne uvjete, ostat će za sada raditi u jednoj smjeni, kazala je pročelnica UO za društvene djelatnosti Draženka Sila - Ljubenko dodavši da će od početka školske godine produženi boravak u svim osnovnim školama bit će organiziran u prvim i drugim razredima.
- Za to trenutno postoje kapaciteti i ako bude potrebno Grad će ih dodatno osigurati. Svugdje gdje je organiziran boravak, a radi se o mješovitim grupama, vodili smo brigu da u jednom prostoru bude najviše dva razreda i da ti razredi budu odvojeni, u skladu s preporukama, prozirnim pregradama kako bi se što je više moguće smanjio fizički kontakt između različitih skupina učenika. Pokušat ćemo na takav način krenuti i kako se stvari budu razvijale prilagođavat ćemo se, naglasila je pročelnica Ljubenko - Sila.
Grad Karlovac osigurao je zaštitne maskice za sve učenike osnovnih škola i sve zaposlenike, a u suradnji s Karlovačkom županijom i maskice za sve učenike i zaposlenike u srednjim školama na području Karlovca i sve zaposlenike u dječjim vrtićima. Ukupno će biti podijeljeno 15 tisuća maskica, a Saponia Osijek bila je darežljiva prema našim prvašićima za siguran boravak u školi, pa će svaki prvašić dobit gel od 25 ml za higijenu ruku. A kako bi školska godina počela veselije, svim učenicima podjeljeni su rasporedi sati uz informacije btine za razvrstavanje otpada i zaštitu okoliša. Ravnateljica OŠ Grabrik, Željka Škot, rekla je kako se užurbano pripremaju za početak nastave, 7. rujna, a koja će se odvijati u dvije smjene.
- Svi učenici doći će u prostor škole, organizaciju nastave podredili smo preporukama i uputstvima Stožera civilne zaštite i Ministarstva znanosti i obrazovanja kako bi što više poradili na svijesti i disciplini učenika u ovoj situaciji u kojoj se svi nalazimo. Na tom principu organizirat ćemo i nastavu sa maksimalnim poštivanjem procedura koje donosimo kao škola nastojeći voditi brigu o učenicima, o djelatnicima škole, a samim tim i svima ostalima, izjavila je Škot.
Pojasnila je kako će nastava biti organizirana u blok satovima, a djeca će tijekom 90 minuta imati pauzu i organizirano izaći na par minuta i vratiti se u učionicu. Što se tiče prehrane, kazala je kako je za najveći broj djece organizirana tako da jedu u učionicama, a svega četiri razreda će i imati prehranu u blagovaoni uz poštivanje distance i higijenske mjere.
Gradonačelnik Damir Mandić rekao je kako je početak nove školske godine izazov za sve, ne samo za ravnatelje i nastavnike nego i za roditelje i učenike.
- I ravnatelji i nastavnici maksimalno se pripremaju za ovakav oblik provođenja nastave. Roditeljima mogu samo poručiti da svi oni elementi koji jamče koliko, toliku sigurnost, prije svega mislim na dezinficiranje prostora, korištenje zaštitnih maskica i slično, svi zajedno učinit ćemo sve da se tu ne pojave problemi, poručio je gradonačelnik i pozvao sve da se, koliko je god moguće, trude i paze jedni druge, jer čuvajući zdravlje brinemo i o egzistenciji jedni drugih. Svima koji od ponedjeljka kreću u školu želim veselu i radnu novu školsku godinu, poručio je gradonačelnik te svim vozačima i sudionicima u prometu poručio da paze posebno na prvoškolce.