Pretražite novosti:

Stari grad Dubovac u zajedničku promociju sa šibenskom tvrđom i tvrđama u Banjoj Luci, Herceg Novom i Baru

04.06.2020.
Stari grad Dubovac u zajedničku promociju sa šibenskom tvrđom i tvrđama u Banjoj Luci, Herceg Novom i Baru
Grad Karlovac sudjeluje u novom vrijednom europskom projektu prekogranične suradnje pod nazivom FORTITUDE, a na Starom gradu ga je jutros predstavila voditeljica projekta voditeljica Marina Grčić. Osnovni cilj projekta je intenziviranje prekogranične suradnje između utvrda koje mogu biti ili već jesu izniman turistički potencijal. Projekt se financira iz programa teritorijalne suradnje Interreg Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora, a ukupna vrijednost više od 1,6 milijuna eura od čega se na ulaganje u karlovački dio projekta odvaja oko 220 tisuća eura, kazala je Grčić.
Nositelj projekta je Javna ustanova Tvrđava Šibenik i Grad Šibenik, a zajedno s Karlovcem u projektu su i Grad Banja Luka, Općina Herceg Novi i Općina Bar.
– Sve ove utvrde ili fortifikacije su u dosta dobrom stanju i već se sada odvijaju različiti programi i projekti. Međutim zajednička želja je da započnemo s nečim što smo nazvali Noć utvrda. Velika sredstva će biti uložena u različite vrste opreme i u utvrdama će se moći događati spektakli. Uložit ćemo i u marketinšku promociju kako bismo što je moguće više upozorili sve koji posjećuju Karlovac da imamo jedan prekrasan lokalitet. Dubovac je hvatač pogleda, a kroz ovaj projekt postat će virtualni hvatač pogleda i biti dostupan mnogima putem različitih mreža i platformi, kazala je voditeljica projekta Marina Grčić.
Gradonačelnik Damir Mandić se nadovezao ističući da je će ovaj projekt za Stari grad biti nadgradnja na sve što je proteklih godina odrađeno.
- On je već sad naša turistička atrakcija, ali vjerujem da će nakon završetka ovog projekta, jer će biti umrežen sa Šibenikom, Banja Lukom i Herceg Novim, biti još atraktivniji, konstatirao je gradonačelnik Mandić.

Informacija o projektu:
Naziv projekta: FORTITUDE - Historical Fortresses Intensifying cross-border Tourism Development
Program: Interreg IPA Cross border cooperation HR-BA-ME 2014-2020 (2nd Call for Proposals)
Vodeći partner: Javna ustanova u kulturi Tvrđava kulture Šibenik
Projektni partneri: Grad Banja Luka, Opština Herceg Novi, Grad Karlovac, Opština Bar
Datum početka i završetka projekta: 1.3.2020. - 28.2.2022.
Trajanje projekta: 24 mjeseca
Ukupan proračun projekta (svi partneri): 1.618.438,72 EUR, od čega je 85% sufinancirano iz EFRR
Proračun za Grad Karlovac: 221.000 EUR, od čega je 85% sufinancirano iz EFRR
Glavni cilj projekta je ojačati i diversificirati kulturno – turističku ponudu u prekograničnom području kao i razviti što kvalitetnije i održivije upravljanje kulturnim dobrima.
Specifični cilj projekta je obogatiti turističku ponudu i poboljšati turističku atraktivnost utvrđenih lokaliteta u programskom području stvaranjem i promicanjem nove turističke ponude i proizvoda kroz:
• 1 zajedničku manifestaciju, pod nazivom Noć Tvrđava, koja će se održavati jednom godišnje na svim partnerskim lokacijama
• uređenje/poboljšanje/ opremanje centara za posjetitelje
• razvoj turističkih ruta koje promoviraju povijesnu baštinu
• radionice na temu upravljanja kulturnom baštinom temeljene na prijenosu znanja i najboljih praksi za dionike u kulture i turizmu na programskom području
• osposobljavanje zaposlenika centara za posjetitelje (tečajevi stranih jezika; tečaj za turističkog vodiča) .
Kroz ovaj projekt Grad Karlovac će dobiti niz novih sadržaja na Starom gradu Dubovcu što uključuje nova tehnološka rješenja prezentacije povijesnih sadržaja, opremu za održavanje manifestacija namijenjenih posjetiteljima Dubovca te osmišljene nove turističke sadržaje utemeljene na povijesnoj baštini. Uređenje i opremanje uz nove sadržaje će doprinijeti poboljšanju doživljaja dnevnih posjetitelja i atraktivnosti lokacije, a unutrašnji prostori istodobno će zadržati svoju multifunkcionalnost.