Pretražite novosti:

Spomenička renta vraća Karlovcu i Karlovčanima

07.07.2020.
Spomenička renta vraća Karlovcu i Karlovčanima
Spomenička renta propisana je sukladno Zakonu o očuvanju kulturne baštine i zakonska je obveza za sve koji obavljaju gospodarsku djelatnost u nepokretnim kulturnim objektima, odnosno u zonama zaštite. Visina spomeničke rente se kreće od jedne do četiri kune po kvadratnom metru korisnog prostora u kojem se obavlja gospodarska djelatnost, a sukladno odluci karlovačkog Gradskog vijeća, većina obveznika u gradu Karlovcu plaća minimalnu cijenu, odnosno tek jednu kunu. U Karlovcu ima 500-tinjak obveznika plaćanja spomenike rente, a od sredstava koja se naplatena 60 posto ostaje u proračunu Grada Karlovca, a ostatak se slijeva u državni proračun. Na Gradskom vijeću se donosi program očuvanja kulturne baštine, namjenska sredstva prikupljena naplatom spomeničke rente mogu ise sključivo koristiti za tu namjenu.
– Ova godina donijela je novost da su računi umanjeni za jednu trećinu, odnosno prema odluci Ministarstva kulture postoji odgoda. Naime, četiri mjeseca se nije vršila uplata spomeničke rente tako da će računi biti manji, nego što je to bilo u prošloj godini. Sredstva koja su naplaćena tijekom 2019. iznosila su 780 tisuća kuna, pa je raspisan natječaj za građane za sufinanciranje obnove pročelja, krovišta, statičku sanaciju i izmjenu stolarije za objekte unutar zone zaštite. Na natječaj je pristiglo 20 prijava, od kojih je 17 bilo pravovaljanih. S obzirom na sredstva koja imamo u ovoj godini, a to je 309 tisuća kuna u sufinanciranje je ušlo 10 objekata. Na šest objekata mijenja se stolarija, na jednom se radi statička sanacija, na jednom izmjena krovišta te će biti dvije obnove pročelja. Najveći iznos sufinanciranja je ostvario objekt za obnovu krovišta i radi se o 160 tisuća kuna, dok su izmjene stolarije ostvarivale manje iznose, rekao je voditelj Odsjeka za kulturu i kulturnu baštinu u Gradu Karlovcu Marinko Pleskina i nastavio.
Grad Karlovac nastoji da kroz naplatu spomeničke rente i u 2020. godini vrati dio Karlovčanima i Karlovcu, odnosno da se ponovi poziv za sufinanciranje obnove. Cilj je potači što više vlasnika na ulaganje u vlastite nekretnine. Upravo unutar zone A, odnosno Zvijezde od deset sufinanciranih objekata u 2020. godini nalazi ih se osam, zaključio je Pleskina.